27.08.16 u 10:39

Zdravlje Ratka Mladića je ozbiljno ugroženo

Ratku Mladiću (73), kojem se u Hagu sudi za genocid u Bosni i Hercegovini, život visi o koncu. Bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a prijeti mu i opasnost od moždanog udara, prenosi srbijanski Alo.

- Mladiću je oduzeta desna strana tijela, jedva hoda i priča. Ima visok krvni pritisak i šećer, veoma je smršao i loše izgleda. Potrebno je da ga liječnici hitno pregledaju, a njegova odbrana traži da to budu ruski stručnjaci - kaže izvor lista iz Haga.


Mladićev sin Darko potvrdio je da je njegov otac loše i istakao da mu je potrebna zdravstvena njega, prenosi Avaz.ba.


- S obzirom na to da je već imao dva moždana udara i infarkt srca u Hagu, strepim za očev život. Još jedan moždani udar bi ga sigurno ubio. Dešavalo se da pada u nesvijest nakon dolaska sa suđenja i liječnici sa kojima sam se ovdje konsultirao kažu da je pravo čudo kako je sve to, u takvom stanju i sa takvom dijagnozom, izdržao. On je na suđenju bio izložen psihičkom i fizičkom naporu, tako da je to dodatno doprinijelo da mu se zdravlje naruši - rekao je Darko Mladić.


On ističe da je život njegovog oca u rukama Haškog tribunala i da oni odgovaraju za njegovo zdravlje.


- Oni su odgovorni ako mu se nešto desi. S obzirom na sve, čudo je da do sada nije došlo do fatalnog ishoda. Moj otac izdržava suđenje zbog jake volje - naglašava Darko Mladić.


Izvor ovog lista iz Haga dodaje da Mladić nije u stanju da sudjeluje u pripremanju svoje odbrane, te da sve to rade njegovi advokati, a da on, umjesto toga, čita knjige.


Odbrana predaje završni podnesak Tribunalu 3. oktobar, a nakon mjesec bit će održane završne riječi odbrane i tužiteljstva. Presuda Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će izrečena krajem iduće godine.


Hag: Liječimo ga adekvatno


Nenad Golčevski, portparol Haškog tribunala, izjavio je da svi pritvorenici u Hagu imaju odgovarajuću zdravstvenu njegu.


- Svi optuženici, pa i Ratko Mladić, imaju adekvatnu liječničku njegu - rekao je Golčevskii.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO