03.08.20 u 10:41

PROBLEMI

Zašto smo loši kad smo dehidrirani?

Dehidriranost posebno stvarala probleme u zadaćama koje zahtijevaju pažnju, motoričku koordiniranost i tzv. izvršnu funkciju koja uključuje primjerice snalaženje na geografskim kartama.

Čak i umjerena dehidriranost može poremetiti vašu sposobnost da jasno razmišljate, pokazalo je novo američko istraživanje.

Naučnici su utvrdili da gubitak tekućine koji odgovara dva posto težine sportaša rezultira poremećajima kognitivnih funkcija.

Čak i takva blaga do umjerena dehidriranost vodi do poremećaja pažnje i otežanih sposobnosti donošenja odluka, prema radu objavljenom u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Naučnici su utvrdili da je dehidriranost posebno stvarala probleme u zadaćama koje zahtijevaju pažnju, motoričku koordiniranost i tzv. izvršnu funkciju koja uključuje primjerice snalaženje na geigrafskim kartama, pravopis, računanje ili korekturu tekstova.

"Već znamo da fizička spremnost pati kad se prijeđe prag od dva posto tjelesne mase, posebno nakon vježbanja u toplom okruženju", kaže voditeljica istraživanja Mindy Millard-Stafford, profesorica na faklutetu bioloških nauka instituta za tehnologiju u Georgiji.

"Stoga se postavilo pitanje šta se događa u mozgu uz isti gubitak tekućine što je prilično često kod ljudi koji su aktivni ili rade vani. Kao što stanica mišića treba vodu, tako je treba i stanica našeg mozga".

Nova studija nije prva koja istražuje učinke dehidriranosti na kognitivne funkcije no ranije su imale proturječne rezultate jer je bilo obuhvaćeno malo ispitanika.

Stoga je Millard-Stafford svojim istraživanjem obuhvatila ranija 33 istraživanja s ukupno 413 odraslih osoba. U okviru tih istraživanja ispitanici bi nakon tjelesnih aktivnosti po toplom vremenu i uz uskratu tekućine izgubili od jedan do šest posto težine.

Dr. Ronald Roth, profesor hitne medicine s medicinskog fakulteta sveučilišta u Pittsburghu koji nije bio uključen u istraživanje ocjenjuje da je pravi trenutak za takve studije zbog globalnog zatopljavanja i podsjeća vikend-sportaše i one predanije koliko je važno uzimati dovoljno tekućine.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO