09.02.18 u 14:28

EH, DA...

Zašto se mobiteli NE drže u džepu?

Gdje držite mobitel kad ga nemate u ruci? Velik broj ljudi u džepu, no to je izuzetno loša ideja...

Mobitel nam je u zadnjih par godina stalno zalijepljen za ruku, a u onim rijetkim trenucima kad nije, obično je u - džepu. Naravno, jer je najpraktičnije... no je li i pametno?


Njemačka udruga potrošača tvrdi da nije, jer prema njihovom istraživanju bi vlasnici pametnih telefona trebali dvaput razmisliti prije nego što svoj uređaj stave u džep.


Naime, to je zato što su litij-ionske baterije kakve se nalaze u većini pametnih telefona osjetljive na toplinu.  Sve što je više od 35 stupnjeva, a tjelesna temperatura to jest, može znatno skratiti njihov vijek trajanja. Pametni telefoni se, naime, hlade cirkulacijom zraka. Slično vrijedi i za prijenosna računala, koja se mogu pregrijati bez dovoda hladnog zraka u kućište. Zato laptope baš i nije pametno koristiti držeći ih u krilu.


K tomu, sve uređaje s litij-ionskim baterijama treba držati podalje od radijatora i drugih izvora topline.


Prijetnja i zdravlju


Wendy Holt, 51- godišnjakinja je iz Berkshirea nedavno je htjela upozoriti javnost da držanje pametnog telefona u blizini tijela može itekako naštetiti zdravlju. Ona je cijelo desetljeće držala svoj mobitel u grudnjaku jer joj je tako bio nadohvat ruke. 


Iako se riješila navike da mobitel nosi tako blizu svog tijela, dijagnosticiran joj je rak pluća i limfnih čvorova s prognozom da vjerojatno neće dočekati 53. rođendan. Tvrdila je da je ova dijagnoza upravo posljedica toga što je svoj mobitel držala tako blizu tijela dulje vremena. 


Sve u svemu - izbjegavajte stavljati mobitel u džep, naročito u zadnji... mogao bi i nestati!

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO