31.03.20 u 09:57

TAČNO

Zašto je pravo vrijeme za bijeg s društvenih mreža?

Naučnici su otkrili da je povećana upotreba Facebooka povezana s vjerovatnošću smanjenog zadovoljstva u budućnosti.

Do sada je prosječni korisnik društvenih mreža provodio sat vremena dnevno na Facebooku - što je bilo zabrinjavajuće, no u sadašnjim se okolnostima ta brojka višestruko povećala. Uz to, vrlo je vjerojatno da ste zbog toga i nesretni.

Provedeno je i objavljeno dovoljno istraživanja kako bi bili sigurni da pozitivni odnosi s drugim ljudima utiču na osjećaj sreće i zadovoljstva. No, imajte na umu da to uglavnom prikupljeno iz podataka interakcija u "stvarnom svijetu".

Harvard Business Review proučio je podatake Gallupa, koji uključuju 5.208 odraslih ljudi, u periodu od dvije godine. To im je omogućilo da prate kako promjene na društvenim mrežama utiču na zdravlje i psihu.

Studija je također uspoređivala podatke u odnosu na društvenu povezanost izvan virtualnog svijeta.

U usporedbi s bazičnim mjerenjem blagostanja osobe i korištenja Facebooka, kao i veličine njihove društvene mreže u stvarnom svijetu, otkrili su da je povećana upotreba Facebooka povezana s vjerovatnošću smanjenog zadovoljstva u budućnosti. Korištenje alata i emotikona ('sviđa mi se, podijeli, komenitiraj') nije imalo nikakav uticaj.

Ukratko, nije važno kako koristite Facebook već koliko ga koristite. Online interakcije i druženja, u emotivnu smislu, ne mogu biti zamjena za pravu stvar... pa makar morali pričekati na nju.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO