15.07.20 u 10:53

MA DA?

Zašto žene rade selfije?

Iako možda mislite da žene seksi selfije rade kako bi se svidjele muškarcima, rezultati ovog istraživanja pokazuju drugačije...

Naučnici sa Univerziteta Novi Južni Wales su se pozabavili ne tako ozbiljnom, ali zanimljivom psihološkom tematikom - zašto žene rade seksi selfije? Analizirali su na desetke hiljada selfija iz 113 zemalja diljem svijeta te tagove koji su išli uz njih, poput "seksi" i "vruće".

I, iako možda mislite da žene seksi selfije rade kako bi se svidjele muškarcima, rezultati ovog istraživanja pokazuju drugačije. Naime, ispostavilo se da žene seksi selfijima sebi podižu vrijednost u zemljama i društvima u kojima je izražena ekonomska nejednakost.

"Prva stvar koju smo primjetili je činjenica da su žene toliko opsjednute svojim izgledom zbog patrijarhalnih pritisaka, odnosno da ženu i danas gledamo kroz to kako izgleda, a ne kroz njezine druge kvalitete", kaže voditeljica studije Khandis Blake.

"Veća je vjerovatnost da će žena uložiti vrijeme i trud da na društvenim mrežama objavi seksi selfi, ako živi u društvu u kojem ekonomska nejednakost raste, ali ne i u društvima u kojima muškarci imaju veću moć i u kojima je spolna nejednakost raširenija", dodaje Blake.

"Neravnopravnost u prihodima u jednom društvu je dobar način da se predvidi ekspanzija seksi selfija, što ukazuje na to da je ova pojava marker potencijalnog socijalnog uspona među ženama.

"Koliko god to bilo krivo, u modernom društvu  seksi izgled je na cijeni. Može vam donijeti mnogo toga zauzvrat na ekonomskom, društvenom i privatnom planu", stoji u studiji.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO