02.09.19 u 16:24

OPA!

YouTube čeka kazna do 200 miliona dolara

Pritužbu su protiv YouTubea podnijele aktivističke grupe koje se bave problemima privatnosti tvrdeći da je platforma za postavljanje videomaterijala prekršila zakone kojima se štiti privatnost djece.

YouTube morat će platiti nagodbu od 150 do 200 miliona dolara zbog optužbi da je kršio prava privatnosti djece jer je njihove podatke prikupljao u svrhu boljeg ciljanja marketinških kampanja, izvješćuju američki medijii.

Ako nagodbu u sporu koji je povela američka Savezna trgovinska komisija protiv YouTubeova vlasnika, kompanije Google, odobri ministarstvo pravosuđa, bit će najveća dosad u slučaju koji se tiče privatnosti djece.

Pritužbu su protiv YouTubea podnijele aktivističke grupe koje se bave problemima privatnosti tvrdeći da je platforma za postavljanje videomaterijala prekršila zakone kojima se štiti privatnost djece prikupljajući podatke o svojim korisnicima mlađim od 13 godina a da za to nije dobila dozvolu njihovih roditelja.

Službena objava o nagodbi trebala bi uslijediti ovaj mjesec a nastupila bi kao kulminacija nastojanja američkih regulatora da dokažu da Google nedovoljno štiti djecu od štetnog sadržaja i prikupljanja podataka preko platforme YouTube.

Grupe koje su Google prijavile smatraju da je iznos kriminalno malen s obzirom na veličinu i prihode te kompanije.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO