03.05.18 u 14:06

ČUDNE METODE FIFA ČELNIKA

Vodeće evropske lige se usprotivile FIFA-i

Vodeće evropske nogometne lige protive se planu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koja želi uvesti dva nova natjecanja – Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 sudionika, te Ligu nacija.

“FIFA djeluje s jasnim nedostatkom konsultacija i transparentnosti”, izjavio je predsjednik Udruženja evropskih profesionalnih nogometnih liga (EPFL) Lars-Christer Olsson dodavši: “Ovaj proces me podsjeća na metode stare FIFA-e za koju sam mislio da je stvar prošlosti”.

Olsson je kritizirao FIFA-inu namjeru da na Svjetskom prvenstvu klubova učestvuju 24 ekipe, kao i plan da se globalna Liga nacija za reprezentacije igra svake dvije godine.

“FIFA-in plan da podijeli više od dvije milijarde dolara za Svjetsko klupsko prvenstvo samo bi povećao financijski jaz između evropskih klubova,” dodao je predsjednik EPFL-a čije su članice engleski Premiership, španska La Liga…

Lige su pozvale i druge evropske nogometne dužnosnike da se “čvrsto suprotstave i zajedno zaustave ovu jednostranu inicijativu FIFA-e”.

Od 2021. godine na Svjetskom klupskom prvenstvu trebala bi nastupiti 24 kluba umjesto sadašnjih sedam, a predsjednik FIFA-e Gianni Infantino želi pokrenuti i globalnu Ligu nacija po uzoru na takmičenja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF.

Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u septembru, novembru i decembru. Kako bi finansirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u razdoblju od 2021. do 2033. godine trebali uložiti oko 25 milijardi dolara.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO