14.02.20 u 09:23

SAVJETI

Vitamin D spašava bolna leđa

Uz održavanje zdrave razine kalcija, vitamin D održava i koncentraciju fosfora u normalnim granicama zbog čega kosti ostaju mineralizirane odnosno jake.

Bol u donjem dijelu leđa jedan je od najčešćih zdravstvenih problema starije populacije. Problemi mogu dovesti do invalidnosti, pa čak i smrti, no čini se da simptomi pogađaju više žene nego muškarce, piše Mindbodygreen. Novo istraživanje koje je provelo Sjevernoameričko društvo za menopauzu (NAMS) utvrdilo je da nedostatak vitamina D može biti uzrok.

Istraživanje objavljeno u časopisu Menopause otkrilo je žene u menopauzi imaju veći rizik od nedostatka vitamina D što može povećati bol u donjem dijelu leđa i rezultirati degenerativnom bolesti diska.

Degenerativna bolest diska je mišićno-koštana bolest koja se javlja kada diskovi između kralježaka počnu gubiti središnji dio. Dolazi do trenja koje može stvoriti intenzivne periode boli.

Ali uz održavanje zdrave razine kalcija, vitamin D održava i koncentraciju fosfora u normalnim granicama zbog čega kosti ostaju mineralizirane odnosno jake.

Prethodna istraživanja povezala su nižu razinu estrogena, simptom menopauze i postmenopauze, s degeneracijom diska, ali ove se istraživanje usredotočilo na ulogu vitamina D. Sudjelovalo je 232 žene koje su prosječno imale 65 godina. Analizirali su ovu zanimljivu vezu.

"Iako ne trebaju sve žene dodatak u obliku vitamina D, ovo znači koliko je važno paziti na nedostatak vitamina D", rekao je Faubion. Također vrlo je važno paziti na pravilno kretanje i vježbanje.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO