21.12.16 u 10:31

SLUŽBA ZA ODRŽAVANJE VODOVODNE MREŽE

ViK Sarajevo - Prioritet je opravka kvarova

Služba za održavanje vodovodne mreže i objekata u KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo, kao sastavni dio svojih aktivnosti ima i opravku kvarova, te je to aktivnost, kojoj se permanentno daje primat.


Od deset ekipa koje se maksimalno mogu formirati, u ovisnosti od raspoloživih ispravnih građevinskih mašina – bagera, kamiona, te raspoloživog broja radnika, na opravkama kvarova angažovano je šest grupa.

Kako naglašavaju iz tog poduzeća Služba, paralelno sa otklanjanjem kvarova, radi i na polaganju manjih dionica cjevovoda, rekonstrukciji dijelova cjevovoda, uvezivanju novopoloženih cjevovoda u sistem vodosnabdijevanja, prebacivanju i izvođenju novih priključaka na vodovodnu mrežu.

Dnevno, jedna ekipa vrši isključivanje nelegalnih potrošača, te potrošača koji imaju dugovanja, kao i  ponovna uključenja nakon izmirenja dugovanja.

Ekipe koje su angažovane na opravci kvarova, izlaze na teren po planu, koji se napravi ujutro a prioritet se određuje na osnovu informacije iz Dispečarskog centra.

U slučajevima, kad je bez vode veći broj potrošača, te kada ističu veće količine vode, koje direktno ugrožavaju imovinu ljudi, izlazak je hitan i u principu na teren se izlazi i u noćnim satima, vikendom.

U proteklih nekoliko mjeseci, pojačan je broj ekipa i vikendom, što znači, da ne radi samo dežurna ekipa, već i jedna ili dvije dodatne ekipe.

Mjesečno se izvrši opravka  300 do 350 kvarova, što predstavlja mnogo veći broj otklonjenih kvarova u poređenju sa istim periodom  prošle godine, kada se mjesečno otklanjalo 200-250 kvarova.

S obzirom na starost cijevi, zatvarača, hidranata, ventila, te da je navedeno starije za jednu godinu, to je nedovoljan broj opravki. Aktivnosti službe su limitirane mehanizacijom, brojem ljudi, te je iz tog razloga jedino rješenje, rekonstrukcija većih dionica cjevovoda.

Također svi nedostaci i propusti pri polaganju drugih instalacija, nepostojeći ili nepotpun katastar podzemnih instalacija se direktno reflektuju na kvalitet, brzinu i sigurnost rada pri opravci kvarova na vodovodnoj mreži.

Poseban segment je i bespravna mreža, koja ne zadovoljava ni minimum tehnički privatljivih rješenja.

Uprkos svim problemima sa kojima se susreće uprava KJKP „ViK“-a, primjetan je vidljivi pomak u tim segmentima, saopćeno je iz tog poduzeća.  


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO