19.06.20 u 10:01

DR VANJA MIČIĆ O POSLJEDICAMA BOLESNIH ZUBA

Više nije samo mit da zubi mogu biti uzročnici drugih oboljenja

Oboljeli zubi kao žarište infekcije - fokus mogu uzrokovati tzv. konsekutivna oboljenja. Žarište ili fokus je lokalizovana infekcija koju karakteriše dalje rasijavanje mikroorganizama po organizmu, a oboljenja koja su prouzrokovana nekim agensima iz fokusa nazivaju se konsekutivna oboljenja.

Prvi poznati pisani izvori koji povezuju zube sa oboljenjima udaljenih organa datiraju iz Vavilona, 2500 godina p.n.e. U tim spisima ljekar savjetuje vavilonskom kralju da će ga bolovi u glavi i u nogama proći tek nakon što izvadi oboljele zube. Pored ovoga postoje i zapisi Starih Egipćana, Grka i Rimljana o postajanju veze između bolesti zuba i bolova u glavi, nogama, kukovima i sl., i o uspješnom liječenju takvih tegoba vađenjem oboljelih zuba.
 
Nisu samo oboljeli zubi uzročnici konsekutivnih oboljenja. Druge patološke promjene i gnojni procesi u usnoj duplji zajedno sa zubima mogu da inficiraju čitav organizam. Kao fokusi u usnoj duplji mogu djelovati: avitalni (mrtvi) zubi, zubi sa periapikalnim lezijama, zaostali korjenovi zuba, neiznikli zubi, neka parodontološka oboljenja, strana tijela, pa čak implantati i pirsing jer se bakterije iz usne duplje prenose tako direktno u cirkulaciju.
 
Najčešća konsekutivna oboljenja su:

1. Kožna oboljenja. Najpoznatiji i možda najčešći primjeri su alopecia areata i akne. Alopecia areata se karakteriše gubitkom dlaka na ograničenim kružnim područjima, najčešće gubitkom kose, a rjeđe na drugim dijelovima tijela (brada, brkovi, obrve, trepavice).
2. Oboljenja disajnih organa, mogu biti uzrokovana direktnim udisanjem mikroorganizama iz usne duplje.
3. Srčana oboljenja, a najviše razvoj infektivnog endokarditisa sa čak 30% uzrokom nastanka poslije invazivnih stomatoloških zahvata.
4. Oboljenja oka
5. Oboljenja lokomotornog aparata
6. Oboljenja bubrega
7. Oboljenja digestivnog trakta
8. Nervne bolesti- neuralgije.
 
Da bi se formiralo odontogeno žarište tj. žarište koje je u vezi sa zubima, neophodno je da postoje određeni uslovi, prvenstveno oboljeli zubi, zatim agresivni mikroorganizmi i smanjene odbrambene snage organizma. Dakle, neće svaka osoba sa oboljelim zubima razviti žarište, niti će se kod svakoga sa formiranim žarištem razviti konsekutivno oboljenje. Pacijenti najčešće nisu ni svjesni da imaju formirano žarište i često ne dovode u vezu zube sa nekim udaljenim oboljenjem.
 
Da ne bi došlo do formiranja žarišta i težih posljedica najvažnija je svakako preventiva. Održavanjem besprijekorne oralne higijene se automatski smanjuje broj štetnih mikroorganizama u usnoj duplji. Redovni kontrolni pregledi i posjete stomatologu utiču na saniranje oboljelih zuba na vrijeme i u velikoj mjeri isključuju dalje moguće komplikacije.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO