05.08.19 u 11:56

VRIJEDI ZNATI

Vegetarijanska prehrana i utjecaj na zdravlje

Konzumiranje prehrane koja ne uključuje meso smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za čak 23%.

Vegetarijanska prehrana temeljena na biljnim namirnicama, voću, povrću i žitaricama smanjuje mogućnost od pojave dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje..

"Dokazali smo kako konzumiranje prehrane koja ne uključuje meso smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za čak 23%", rekao je liječnik Qi Sun sa Sveučilišta Harvard. 

"Pojedinci koji su konzumirali zdravu verziju biljne prehrane s naglaskom na unos svježeg voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki te minimizirali unos napitaka zaslađenih šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, uspjeli su reducirati razvoj dijabetesa za još većih 30%. Ovaj je postotak zaista značajan", dodao je liječnik.

Povezanost vegetarijanske prehrane i nižeg rizika od dijabetesa već je otprije poznata, no ovo je istraživanje ispitalo razlike između uravnotežene i neuravnotežene vegetarijanske prehrane, kao i potencijalan učinak smanjenja unosa hrane životinjskog porijekla u prehrani.

Dakle, smanjenje rizika od dijabetesa vidi se čak i kod umanjenog unosa namirnica životinjsnog porijekla, a ne samo kod potpunog izbacivanja.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO