01.12.16 u 18:46

DAN REPUBLIKE SRPSKE

Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma

Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, koji je održan 25. septembra ove godine.

Razlog za poništenje rezultata je to što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine, za koju je Ustavni sud utvrdi da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH. 


Osim toga, Sud je usvojio i zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, i drugih "za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska" u vezi s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine, te utvrdio da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti s članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, "a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti". 


Referendum o 9. januaru kao Danu Republike održan je 25. septembra ove godine, a građani su se tada, sa procentom od 99,79% odsto, izjasnili da ovaj datum žele da obilježavaju kao Dan Republike Srpske. 


Prethodno je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra prošle godine prihvatio apelaciju člana Predsjedništva Bakira i 9. januar kao Dan Republike proglasio nesutavnim. Sud je smatrao da Republika Srpska ima pravo da obilježava Dan Republike, ali da to ne može da bude 9. januar jer taj datum nije prihvatljiv za sve građane jer se "preklapa" sa vjerskim praznikom.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO