28.02.15 u 12:25

SADŽIDA DUČIĆ

Udade nam se i Benjo

Sve poznatiji trend na Balkanu - udaja momaka za dijasporu. Balkanski realizam i sarkazam.

-„U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa mogućom kišom u jutarnjim satima u centralnim i istočnim dijelovima. Poslijepodne će doći do razvedravanja, dok će vjetar...“ - „Razvedravanja?“- upitah samu sebe naglas da provjerim da li sam dobro čula dok sam slušala glas spikera na radiju, čekajući u prodavnici da dođem na red. Život mi se smučio od ovolike kiše i magli, tačno sam u depresiju upala. Danima se razvlačim, ni da se sredim ko insan, ništa mi se ne mili.

Zgrabih svoju kesu sa kase i putem do kuće odlučih da iskoristim najavljeno razvedravanje i odem u grad na kafu. Idealna prilika da malo razgazim nove čizme koje sam morala kupiti pored troje koje već imam.- pomislih i spustih pogled na polu raspale patike koje su mi bile na nogama, dok sam čekala zeleno svijetlo na semaforu. Služile su mi samo do prodavnice i nazad i ponekad za po mahali, ali su mi bile toliko drage da nisam imala srca da ih bacim. Nikad se neću udati sve dok ovakva budem hodala. Kroz glavu mi prođe da kada svaki put izađem među narod u ovoj kućnoj varijanti - uvijek sretnem nekoga, a kada se sredim - nigdje žive duše. 

Osjetih ruku na ramenu i zamislih kako li se sad neko ibreti mojoj neurednoj punđi spetljanoj na vrh glave. -„Minka kućo stara!“ Okrenuh se i vidjeh poznato lice koje sam osam godina osnovne škole gledala i svaki dan se divila toj maloj glavi koja je na sebi nosila tako velike uši. -„Benjo druže, pa gdje si bolan?“- zagrlih ga srdačno ne mareći više za svoj izgled.

Benjo nam je bio svima drag, pravi šećer razreda. Jedan je od onih tipova koji se više druže sa curama nego sa momcima, ali i pored njegove feminiziranosti, momci su ga uvijek zvali na termine košarke zbog njegove izuzetne visine. Jedino što mi je smetalo kod Benje jeste to što je bio mahaluša prve klase. Nije znao sakriti ničiju radost ni tugu i sve bi izblebetao o svima na sve strane. Tako je bilo i ovaj put.

-„Znaš li da se Faris oženio? Živi sad u Berlinu sretno sa svojom dragom. Gledao sam mu slike sa vjenčanja, ipak su ga natjerali kosu da ošiša. A Haris curicu dobio. Dali joj ime po ženinoj nani kojoj nisu mogli na dženazu doći jer on još nije dobio papire za napuštanje Amerike. Znaš kako je to kod njih sve komplikovano, godinama vizu čekaš. Jao Dine samo da si vidjela! On ti se vodao sa onom svojom iz Austrije jedno dvije godine. Pa raskidali pa se mirili, pa opet raskidali da bi ti on njoj na kraju rekao Ja ili ću u Austriju ili ćemo mi završiti. I eno ih sad zajedno u Beču, svaki dan novu sliku izbaci da auto svoje pohvali.“

Slušam puna razumijevanja i smirenosti ali mi se sve vrijeme čini da u ovoj priči nešto ne štima. -„Pa ima li ijedan iz osnovne da se nije udao u dijasporu?“- upitah. -„Nema.“- kaže Benjo pokazujući mi prsten na ruci i kezeći se od uha do uha. Gledam u njega pa u prsten i još uvijek mi do mozga ne dopire da se ženi. -„Ma zezaš me.“- odmahnuh rukom . -„Ozbiljno ti kažem. Ovo ljeto idem, samo čekamo dok nam njeni ne srede stan. „ - „Pa kako je upozna dragi Benjo?“ -„Na svadbi od rođaka! Sastala se rodbina, sva dijaspora došla, a ja u odijelu i leptir mašni, ma ne znam kako me odma sa sobom nije povela.“ - nasmijasmo se oboje.

Rastasmo se i svako krenu svojim putem. -„ Kad se Benjo oženio vala se i ja mogu udati!“- rekoh sama sebi i stegnuh svoju neurednu punđu dok sam sigurnim korakom koračala u polu raspalim patikama. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO