05.12.17 u 17:08

ASTRO

U najmračnijem mjesecu u godini vladaju veseli Strijelci

U  srijedu 22. novembra počela je vladavina Strijelca, koja obuhvata najmračniji mjesec u godini. Do kraja vladavine ovog znaka, preciznije do zimskog solsticija, Sunce silazi do najniže tačke na ekliptici, a dan se skraćuje na osam sati i 15 minuta.


Znak Strijelca deveti je isječak zodijačkog kruga, a proteže se između 240 i 270 stepeni ekliptike. Njegov je element vatra, kvaliteta promjenjiva, a vladar Jupiter.

Izraz 'žovijalan', koji se povezuje s vedrom, bezbrižnom i optimističnom ličnosti tipičnog Strijelca, potječe od latinskog 'jovialis', doslovno 'jupiterski'.

Rođene u ovom znaku obilježava kolerični temperament, ali je on kod njih manje žestok nego kod drugih dvaju vatrenih znakova, Ovna i Lava. U usporedbi s njima, Strijelčeva je vatra umjerenija.

Naizgled je paradoksalno da se veseljaci poput Strijelaca rađaju u tmurnih i mračnih 30 dana uoči zimskog solsticija, ali zapravo u tome nema ničeg nelogičnog.


Ležerni i neopterećeni

Dok je priroda tokom Škorpiona pretrpjela burnu i bolnu transformaciju u stanje umrtvljenosti, razdoblje je Strijelca mirno i pošteđeno incidenata. Dani su već otprije kratki pa Suncu preostaje samo da se spusti s male visine i meko prizemlji na ekliptičko 'dno'.

Priroda oslobođena od napora i previranja omogućuje rađanje ležernih i neopterećenih ljudi zaljubljenih u slobodu i pustolovine, uvjerenih da su zaštićeni od većih stradanja.

To su, ukratko, Strijelci.  Težak zadatak započinjanja novog ciklusa rađanja čeka njihove marljive, odgovorne i požrtvovne nasljednike - Jarce. Oni su ti koji se, kao i Sunce nakon solsticija, podižu s dna i prave prve, mukotrpne korake uzbrdo.

Lična karta Strijelca

    Vlada: od 22. novembra do 21. decembra (datumi variraju od godine do godine)
    Element: vatra
    Kvaliteta: promjenjiva
    Vladar: Jupiter
    Srodna kuća: deveta
    Suprotan znak: Blizanci
    Dan u sedmici: četvrtak
    Životinje: konj, zebra, jelen, los, sob, dupin
    Biljke: karanfil, ljubičica, maslačak, borovnica, žalfija, sljez, cimet, eukaliptus
    Metali: kositar
    Drago kamenje: tirkiz, topaz, žad, lapis lazuli
    Boje: ljubičasta, tamno plava, bijela
    Zemlje: Španija, Mađarska, Finska, Čile, Australija, Kenija, Južna Afrika
    Gradovi: Keln, Štutgart, Budimpešta, Napulj, Notingem, Šefild, Kolumbus, San Diego, Toronto


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO