20.02.17 u 11:56

O, DA..

Tri razloga zašto je jutarnji seks bolji i od kave

Većina nas započinje dan mirisnom dozom kave ili šalicom omiljenog čaja kako bismo se pripremili za dnevni raspored. Budući da radni dan ne počinje dok ne napustimo krevet, mnogi parovi vole se prepustiti jutarnjim strastima, a znanstvenici se slažu kako seks može biti puno učinkovitiji od šalice kave

Zdravstvene blagodati seksa dobro su poznate - od oslobađanja od depresije, podizanja imuniteta ili blagotvorna utjecaja na nesanicu.

Evo zbog čega biste trebali prakticirati jutarnji seks.

Podiže raspoloženje

Seks u jutarnjim satima oslobađa hormon sreće oksitocin, što potiče parove da osjete međusobnu povezanost.

Osim što oslobađa od bolova, vođenje ljubavi jednako je učinkovito i u borbi protiv stresa i depresije. Istraživanja su pokazala da su stresne situacije kojima su ispitanici bili izloženi uspješnije i kvalitetnije savladane kod onih koji su prije samog suočavanja s takvom situacijom prakticirali seks. Blaga depresija koja se kod svakog od nas zna pojaviti, pogotovo u ovim hladnim zimskim danima, dokazano je uspješno izlječiva upravo seksom.


Seks pomlađuje

Redovit jutarnji seks može nas pomladiti od pet do sedam godina zbog oslobađanja endorfina. Istraživanje koje je proveo dr. David Weeks iz Kraljevske bolnice u Edinburghu pokazalo je kako su osobe koje su izgledale mlađe redovito prakticirale jutarnji seks nego drugi u istoj životnoj dobi! Seks potiče lučenje hormona rasta koji između ostaloga utječe i na izgled kože koja postaje zategnutija i ljepša.

Sagorijeva kalorije

Ima li bolje jutarnje tjelovježbe od seksa? Mnoge su studije pokazale kako se seksualna aktivnost može smatrati odličnim načinom za sagorijevanje kalorija.

Inače, istraživanjem farmaceutske kompanije Superdrug iz Velike Britanije otkrilo se kako većina parova koja prakticira jutarnji seks to najčešće obavlja nedjeljom oko devet.

Ovaj fenomen odnosi se na promjenu raspoloženja koje odrasli zaposleni ljudi doživljavaju od petka predvečer do nedjelje popodne. Studija koja je objavljena 2010. u publikaciji 'Socijalne i kliničke psihologije' pokazala je da je taj fenomen povezan sa slobodnim vremenom, mogućnošću druženja s osobama koje volimo, opuštanjem i uživanjem u hobijima.

Osim nedjelje oko devet sati, najpopularnije vrijeme za seks su: nedjelja u 10.30, subota u 11.30, petak u 10.30, subota u 22.30, nedjelja u 23.30, petak u 10.30, subota u 11.15, subota u 9.30 i nedjelja u 9.30.

Najgore vrijeme za seks je naravno prije ili nakon posla tijekom tjedna. Većina danas radi 40-satni radni tjedan, a ponekad i više, što može loše utjecati na naše psihofizičko zdravlje.


Štoviše, neka su istraživanja pokazala kako su osobe koje su radile 40 sati tjedno nakon 40. pokazivale znakove slabljenja kognitivnih sposobnosti za razliku od osoba koje su radile na pola radnog vremena ili oko 25 sati tjedno.

Kognitivne sposobnosti utječu na seksualne aktivnosti u kasnijoj dobi života. Iako nijedna od tih aktivnosti nije specifična za nedjelju u devet, istraživanjem Superdruga, u kojem je sudjelovalo dvije tisuće sudionika, otkrio se i kako alkohol nije utjecao na želju za seksom. Najpopularnije aktivnosti prije seksa bile su romantična večera, zajedničko gledanje TV-a, razgovor s partnerom ili druženje s prijateljima.KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO