05.12.19 u 16:46

ZAPAMTITE!

Tri namirnice koje se nikad ne podgrijavaju

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.

Podgrijavanje namirnica nije uvijek izraz lijenosti - mnogi jednostavno moraju štedjeti i jesti ostatke od ručka ili pripremiti obrok za drugi dan, no postoje neke namirnice koje stvarno ne bismo trebali podgrijavati.

Naime, postoje namirnice koje su rizične za podgrijavanje jer ponovnom termičkom obradom gube enzime i nutritivna svojstva.

Gljive - nikad ih ne smijemo podgrijavati na temperaturi višoj od 70 stupnjeva jer se tada razvijaju neki spojevi koji mogu biti i otrovni.

Jaja - namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.

Krompir - ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije olostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje.

Uz navedene, visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO