19.07.16 u 15:45

Televizija slabi kosti

Djeci koja više vremena provode pred televizorom prijeti veći rizik za manju koštanu masu u odrasloj dobi. 

Gledanje televizije štetno je na više načina za naš organizam, a najnovije australsko istraživanje pokazalo je zabrinjavajuće podatke - što više vremena djeca provode pred televizorom, to im je manja koštana masa kad odrastu.


Posljedica prekomjernog gledanja televizije je povećanje rizika za osteoporozu i frakture u starijoj dobi, objavio je Journal of Bone and Mineral Research.


Istraživači s University in Perth dodaju kako isto vrijedi i za ostalu djecu koja su tjelesno neaktivna u dužim razdobljima.


Njihovi su nalazi dobiveni praćenjem više od 1000 ispitanika od 5. do 20. godine. Procjenjuje se kako od osteoporoze u svijetu pati više od 200 miliona žena.


Kako gledanje televizije utječe i na povećanje tjelesne mase i atrofiju mišića, krajnje je vrijeme da klince istjerate na svježi zrak.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO