14.10.17 u 21:03

NOVI PEUGEOT 308

Tehnološka ofenziva

PEUGEOT je počeo sa drugim dijelom priče svog najprodavanijeg modela, koji je od lansiranja do danas proizveden već u više od 760.000 primjeraka. Novi PEUGEOT 308 je predstavnik najnovije sage, čiji motiv je neprestana težnja ka izvrsnosti.

Potpuno novi PEUGEOT 308 je sa svojim najnovijim tehnologijama, koje su spojene u novoj izvedbi sa još izražajnim slogovnim potezima, jedan od glavnih graničnika u prodoru marke PEUGEOT na tržište vozila višeg cjenovnog razreda.
Napredna ponuda funkcija za uspostavljanje veze, koje su odlučno usmjerene u budućnost, od sada je još bogatija zahvaljujući sistemu Mirror Screen. Naime, ugrađeni telematski sistem je dobio ekran s kapacitativnom tehnologijom i povezivom 3D navigacijom.Novi PEUGEOT 308 je opremljen svim sistemima za pomoć u vožnji koji su nedavno bili predstavljeni s novim sportskim terenskim vozilima, PEUGEOTOM 3008 i PEUGEOTOM 5008. Sa ovim novim sistemima se više nego očito svrstava među najkonkurentnije modele na tržištu.

Za novog PEUGEOTA 308 je od sada dostupna ponuda pogonskih sklopova kakvih do sada u njegovom segmentu još nije bilo. Novi 8-stupanjski automatski mjenjač, koji se ugrađuje zajedno s dizelskim motorom BlueHDi 180 S&S, i inovativni dizelski motor BlueHDi 130 S&S, koji uveličavaju vozne karakteristike novog PEUGEOTA 308. Sa svojim učinkovitim novim motorima PEUGEOT prijevremeno ispunjava zahtjeve emisijskog standarda Euro 6.c sa novim sistemima protiv zagađivanja za benzinske i za dizelske motore.Izrazito dinamičan oblik karoserije

Za novog PEUGEOTA 308 je karakterističan pročišćen i elegantan stil koji je zajednički svim šestim nivoima opreme: Access, Active, Allure, GT Line, GT i GTi. Njegove gabaritne dimenzije nude uravnotežene odnose kako kod limuzinske verzije tako i kod izvedbe SW. Zahvaljujući kratkim prevjesima novi PEUGEOT 308 je izuzetno podesan za upravljanje. Čiste linije koje optimalno odgovaraju mehaničkom sklopu izražavaju robustan i dinamičan izgled.

Na prednjem dijelu se poklopac motornog prostora s horizontalnim linijama rasprostire iznad vertikalno ugrađene ukrasne maske. Sve izvedbe iz izbora imaju na sredini maske simbol lava, a ime marke je uklesano u njegovu gornju ukrasnu letvicu. Kod svih nivoa opreme u prednje farove su ugrađene LED diode koje ocrtavaju oštar pogled novog PEUGEOTA 308. Novi halogenski farovi s modulom elipsastog oblika dostupni su kod prva tri nivoa opreme. Bogatije opremljene izvedbe GT Line, GT i GTi imaju osvjetljenje s tehnologijom Full LED.
Za novog PEUGEOTA 308 je odbojnik dostupan u dvije izuzetno dinamične verzije koje naglašavaju njegov karakter: jedna verzija za izvedbe Access, Active i Allure, a druga za izvedbe GT Line, GT i GTi. Hlađenje motora osiguravaju tri velika otvora na donjem dijelu. U bočnim otvorima su ugrađene prednje maglenke.Za novog PEUGEOTA 308 s nivoom opreme Allure su dostupne tri nove vrste aluminijskih felgi:
    serijski: 16-inčne felge "ZYRCON". Ova felga postiže izuzetan koeficijent zračnog otpora (Cx). Time značajno doprinosi učinkovitosti i posljedično manjoj potrošnji goriva.
    uz doplatu: nove dvobojne 16-inčne felge "JADE" s dijamantnom obradom,
    uz doplatu su još uvijek dostupne 18-inčne dvobojne felge "SAPHIR BLACK" s dijamantnom obradom.

Da bi se u novog PEUGEOTA 308 ugradili nove motore Euro 6.c bilo je potrebno da se promijeni oblik poklopca nalivnog otvora za gorivo: umjesto prijašnjeg okruglog oblika, poklopac je sada pravokutni, što je omogućilo ugradnju otvora za dolijevanje tekućine AdBlue®.

Zadnja svjetla u obliku tri lavlje kandže od sada su stalno osvijetljena. Limuzina sa petoro vrata ima tamniju masku svjetala što naglašava dinamičnost vozila.

Za novog PEUGEOTA 308 će od lansiranja dalje biti dostupno deset boja karoserije, između ostalih i jedna nova: bež Pyrite koja će zamijeniti sivu Aluminium. Legendarna izvedba GTi bit će dostupna u novom ekskluzivnom izgledu "Coupe Franche" s kontrastnim prijelazom između plave boje Magnetic i crne Perla Nera.