17.06.19 u 00:01

HM..

Tanka je granica između jake želje za seksom i zavisnosti

Imati aktivan seksualni život je normalno i prirodno, ali kako da znamo kada smo prešli granicu opsesije?


Granica između “uobičajenog” seksualnog nagona i zavisnosti od seksa za neke je ljude možda nejasna, ali u suštini je riječ o dvije potpuno različite stvari. Dok je jedna prirodna i zdrava emocija, druga može štetno uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Prema studiji pod nazivom “Razumijevanje i upravljanje seksualnim ponašanjem”, zavisnost od seksa je slična poremećajima upotrebe supstanci, poremećajima raspoloženja ili poremećajima kontrole impulsa. Takođe je moguće da osoba nije ni svjesna svog problema, pogotovo zbog nejasne definicije. Iako taj pojam postoji, u medicinskim krugovima nedostaje odgovarajuća definicija.

Doktor Čelsi Renolds, asistentkinja koja istražuje i predaje seksualnu komunikaciju na Kalifornijskom državnom univerzitetu, kaže da iako se ova zavisnost ne prepoznaje kao medicinski poremećaj, opisuje se kroz pojam hiperseksualnosti.

Ključni simptomi uključuju nemogućnost zaustavljanja i upražnjavanje polnog odnosa u onoj mjeri koja bi mogla biti štetna za bilo koju od uključenih strana. Neki od pokazatelja su učestala masturbacija, kao i upotreba pornografije, egzibicionizam, voajerizam, ekstreman seks i neuspjeh u odupiranju seksualnim impulsima.

Dr Renolds napominje i da uživanje u neobičnim fetišima koji su često stigmatizovani ne mora da ukazuje na zavisnost od seksa.

Ostali znakovi uključuju stalno razmišljanje o seksu (do nezdravog nivoa), kao i korištenje seksa kako bi se izbjeglo suočavanje s drugim emocijama. U ovom slučaju, seks postaje “droga” koju osoba neprestano juri.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO