05.07.15 u 11:06

PIŠE: MUHAMED VELIĆ

Svaki normalan čovjek volio bi da ramazan traje čitavu godinu

Jutros, kad sam se vraćao sa sabaha, zaustavi me policija, s upaljenom rotacijom; izlazi stariji policajac i prilazi mi autu, prozor sam već otvorio, čekam ga, a na radiju - sabahska mukabela. Kad je prišao, pogledao me, kapica mi crna na glavi, a na radiju, ponavljam, Kur'an uči, sve mu je bilo jasno, no, ipak se lijepo pozdravio, rekao da je rutinska kontrola i upitao je li sve u redu. 

Rekao sam da jeste, a onda se on ponovo pozdravio i pošao nazad do svog auta, a onda sam ja njega zamolio za jednu minutu:

- Oprostite, da vas pitam nešto! 

- Izvolite! 

- Osjeti li se u vašem poslu da je ramazan?! 

- Itekako. Mnogo manje alkohola, u toku smo noći samo jednu osobu zaustavili koja je bila pod dejstvom alkohola, koja nije bila muslimanka, a ljeto je, pazite, zatim, mnogo manje tuča, mnogo manje posla za nas općenito. DaBogda uvijek ovako bilo! Čitavu godinu! - reče raspoloženi policajac jutros u pola četiri.

- E vidite, dragi gospodine, to što ste rekli - to je još davno rekao Allahov Poslanik, a.s., a vi ste mi jutros jedan od najboljih dokaza upravo za taj hadis u kojem se kaže da bi svaki normalan čovjek volio da ramazan traje čitavu godinu. 

A onda sam za kraj naše konverzacije, kao najljepši pozdrav, na tu njegovu želju, samo rekao - Amin. 

I onda smo se razišli. Svako na svoju stranu. Svako svojim putem. U miru i ljepoti. Može li biti ljepše?!

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO