19.10.16 u 14:21

SARAJEVO

Sutra počinje deseti međunarodni simpozij 'Muzika u društvu'

Deseti međunarodni simpozij ''Muzika u društvu'' počet će sutra u Sarajevu, a do 22. oktobra ugostit će više od 50 renomiranih imena iz svijeta muzičke nauke.Simpozij će biti otvoren predavanjem renomiranog njemačkog muzikologa Helmuta Loosa sa Instituta za muzikologiju pri Univerzitetu u Lajpcigu, koji će govoriti o temi ''World music ili regionalizacija?''.

Umjetničku komponentu svečanog otvaranja simpozija upotpunit će koncert ansambla Etnoakademik naziva ''Veče sevdalinki''.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Muzikološko društvo Federacije BiH organizatori su simpozija, a najavljuju da će izlagači iz 13 zemalja raspravljati o nekoliko glavnih simpozijskih tema kao što su ''Muzikolozi o kompozitorstvu u historiji muzike 'malih naroda'' i ''Etnomuzikolozi o izazovima urbane kulture'', dok će se na području muzičke teorije i pedagogije govoriti o pitanjima muzike u odnosu na historiju, teoriju i praksu.

Pored glavnih tematskih oblasti simpozij će obuhvatiti i teme posvećene novim istraživanjima u segmentu muzikologije, muzičke pedagogije i teorije, te aplikativne (etno)muzikologije, saopćili su organizatori.KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO