31.12.19 u 16:21

COOL

Stiže nam Nova, prestupna godina

Vijekovima je pokušaj sinhronizacije kalendara s dužinom prirodne godine bio uzrokom zbrke, sve dok koncept prijelazne godine nije pružio način kako nadoknaditi vrijeme.

Prestupna godina poznata i kao interkalarna godina ili bissekstilna godina je koja kalendarski sadrži dodatan dan koji se dodaje da bi se sinhronizirala s astronomskom ili sezonskom godinom - upravo Nova 2020. godina.

Zbog toga, prema gregorijanskom kalendaru svaka prestupna godina ima 366 umjesto uobičajenih 365 dana, tako da se februar produžuje na 29 dana. Upravo takav će biti i fabruar u 2020 godini, nakon prethodne 2016.

Vijekovima je pokušaj sinhronizacije kalendara
s dužinom prirodne godine bio uzrokom zbrke, sve dok koncept prijelazne godine nije pružio način kako nadoknaditi vrijem.

"Sve se svodi na činjenicu da broj okretaja Zemlje oko vlastite osi, odnosno dana, nije jednak ili na bilo koji način povezan s time koliko dugo treba Zemlja da obiđe Sunce", kaže John Lowe, voditelj Odjela za vrijeme i frekvencije Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST).

Sunčana ili tropska godina je duga otprilike 365 dana 5 sati 48 minuta i 46 sekundi, a nijedan kalendar koji se sastoji od čitavih dana ne može se podudarati s tim brojem, a naizgled ignoriranje naizgled malog komadića vremena kreira puno veći problem nego što možemo zamisliti.

Dokazi za to nalaze se u istoriji - od divljih pomicanja datuma do pratećeg društvenog, poljoprivrednog i vjerskog haosa. Zbog toga je većina savremenog svijeta usvojila gregorijanski kalendar i njegov sistem prestupne godine kako bi dani i mjeseci pratili godišnja doba.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO