30.12.16 u 18:51

ZBOGOM PAMETI

Sretna Nova godina

Preživjeli su i proživjeli još jednu godinu Bošnjaci, Srbi i Hrvati i to baš tako kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Hajde de, neka su mašala, drago mi je zbog njih. Neka je sve po ključu, nacionalističkom, pardon nacionalnom, naravno i neka je svega puta tri, š'a nas briga.

Svake godine nova obećanja, novogodišnje odluke, nova nada. Sve već postaje isprazno, jer nama treba akcija, ne obećanja koja niko neće ispuniti, odluke koje padaju u vodu sa prvim taktovima bečkog novogodišnjeg koncerta i nada koja umire posljednja, ali, ipak, umire.

 

Baviti se svim nelogičnostima Bosne i Hercegovine je davno izgubilo smisao, jer niko glasa ne diže tamo gdje treba, bit će da je strah od društvene izopćenosti jači, stoga se treba pridružiti amorfnoj masi ili samo šutjeti pa neka svi misle da si njihov. Malo graje među istomišljenicima u kakvoj kvartovskoj kafani, istreseš se na FB i odmah si k'o nov.

 

Stoga treba shvatiti da je naša generacija ovu bitku izgubila. Gotovo je! San većine omladinaca, bez obzira na vjeru i naciju jeste da postanu jedna od hiljadu zvezda Granda. Ipak, ma koliko bolno bilo oni barem imaju nešto u čemu su jedinstveni za razliku od starih prdonja. Ostalo je još da plaćamo tuđi nerad i grijehe svoje indolentnosti koja nas je i dovela u ovu situaciju.

 

Zato treba ovaj život proživjeti do kraja kao čovjek i jedino kao čovjek. Treba se upitati koliko smo dobrih dijela učinili tokom prošle godine, jer uvijek ima neko ko treba pomoć čovjeka. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su zbrinuti, njih sirotinja ne interesuje. Uđite u Novu godinu sretni, jer ste nekome pomogli i razmišljate o tome da to što ćešće činite i ubuduće.

 

Bez obzira što praksa pokazuje da je biti parazit trenutno najbolje zanimanje, ipak radite vrijedno. Volite se, njegujte svoju porodicu i koristite svaki trenutak da budete sa svojom djecom, jer zaista prebrzo rastu. Nemoj poslije da se „šlogiravate“ kad vam traže novac za koncert Jelene Karleuše, Saše Matića i inih, budite sa njima da oni ne bi bili sa većinom ispranih mozgova.

 

Njegujte i prijateljstva, nazovite i obiđite svoje prijatelje. Nemojte gostima gledati u kesu ili zaobilaziti prijatelje koji vam ne mogu uzvratiti turu u kafiću. Ostat ćete sami okruženi poltronima. Upravo nas je ono „joj frka mi je ubi me posao, ništa ne stižem“ otuđilo jedne od drugih, pa se onda pitamo gdje nestade ona naša gradska raja. 


Zapamtite, postoje samo prijatelji iz djetinjstva, sve ostalo su poslovni partneri, zato barem jednom u dvije hefte/sedmice/tjedna telefon u ruke i okupljajte se sa ljudima sa kojima vas veže zajednička prošlost. To je sigurno bolje nego „pomno“ slušati šefa kako je brao orahe u svom selu, a ovca mu se obliznula, ma šta god to značilo. Ipak se 90% vas ne zna popeti ni na štokrlu, a kamoli na ovcu.

 

Zato u Novoj godini želim baš kao i u staroj, živjeti samo i jedino kao čovjek i biti okružen isključivo ljudima, a Bošnjacima, Srbima i Hrvatima želim da im njihove vođe ispune sva obećanja, da oni ispoštuju svoje novogodišnje odluke i poručiti im da postoji nada, nada da će jednom postati samo ljudi i ništa više.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO