01.08.19 u 16:09

ISPROBAJTE

Smanjite unos kalorija za 12 posto i gledajte rezultate

Ovo je istraživanje pokazalo da ograničenje kalorija može imati blagotvoran utjecaj na različite čimbenike rizika za srčane bolesti i dijabetes.

Smanjenje unosa kalorija može dovesti do gubitka kilograma, ali također može sniziti krvni tlak, smanjiti upalne procese, poboljšati razinu kolesterola i šećera u krvi.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology promatralo je kako dugoročno ograničavanje unosa kalorija može utjecati na tijelo. Istraživači su dvije godine pratili 218 zdravih odraslih osoba, u dobi od 21 do 50 godina, i nasumično im je dodijeljeno da smanje 25 posto unesenih kalorija ili da održavaju svoju uobičajenu prehranu. Ovi ispitanici su na početku bili vitki ili su imali samo manji višak kilograma.

Smanjenje od 25 posto nije malo jer osobe koje su unosile 2000 kalorija morale su eliminirati 500. Na kraju je većina ispitanika uspjela smanjiti za 12 posto odnosno 300 kalorija - otprilike to je kriška pizze ili veliko pecivo. Ipak utvrđeni su veliki pomaci navodi stranica Health.

"Nismo bili iznenađeni jer je došlo do promjena, ali veličina je bila prilično zapanjujuća", rekao je voditelj istraživanja William Kraus za Times. Imali su niži krvni tlak i manje upala, kao i poboljšanu razinu kolesterola i razinu šećera u krvi.

Iako je istraživanje pokazalo i koliko je ljudima teško smanjiti količinu hrane koju jedu tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Sudionici su prošli intenzivne treninge kako kuhati niskokalorične obroke i imali su redovne razgovore s nutricionistima, ali nisu uspjeli ispuniti svoj cilj smanjenja kalorija od 25 posto.

Ovo je istraživanje pokazalo, međutim, da ograničenje kalorija može imati blagotvoran utjecaj na različite čimbenike rizika za srčane bolesti i dijabetes.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO