03.11.19 u 13:05

KOŠTA SVEGA PAR MARAKA, A MOŽE VAS PRIKOVATI ZA KREVET

Samo dvije konzerve dnevno mogu vas ugroziti

Starije žene koje piju više gaziranih pića mogu imati veće izglede za prijelom kuka od vršnjakinja koje konzumiraju malo ili nimalo gaziranih pića, pokazuje novo istraživanje

Naučnici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prijelomima kod više od 70.000 žena prosječno starih 69 godina. Polovica žena praćena je najmanje 12 godina. U promatranom razdoblju zabilježeno je 2578 prijeloma kukova.

Kad su naučnici proučili konzumaciju gaziranih pića utvrdili su da su žene koje su pile prosječno više od 7 dcl gaziranih pića dnevno imale 26 posto veću vjerovatnost za prijelom kuka u odnosu na žene koje nikad nisu pile gazirana pića. A žene koje su pile više od 7 dcl dnevno bezkofeinskih gaziranih pića imale su 32 posto veće izglede za prijelom kuka.

“Na temelju naših rezultata niska ili umjerena konzumacija gaziranih pića ne bi povećala rizik prijeloma kod žena u menopauzi”, kaže dr. Pedro Kremer, voditelj studije i naučnik na univerzitetu California San Diego i na San Diego državnom univerzitetu.

“No, nakon određene količine koja odgovara dvjema konzervama (0,7 l) dnevno rizik bi bio značajno veći”, kaže Kremer.

Tokom menopauze i kasnije tijelo usporava proizvodnju novog koštanog tkiva i žena je suočena s povećanim rizikom osteoporoze. Kad kosti postanu šuplje i krhke žena ima veći rizik za prijelome.

Ranija istraživanja povezala su gazirana pića s manjom gustoćom kostiju, naveli su naučnici u časopisu Menopause. No rezultati nisu bili neupitni i ranija istraživanja nisu ponudila jasnu sliku o tome jesu li gazirana pića poseban problem.

U ovoj studiji naučnici nisu pronašli vezu između manjih količina gaziranih pića i rizika od frakture. Povećani rizik jedino je postojao kad je žena konzumrala više od 7 dcl gaziranih pića dnevno.

Rizik je potvrđen i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji mogu utjecati na zdravlje kostiju i rizik fraktura poput lijekova za osteoporozu, dijabetes, unos kofeina, prihode, razinu fizičkih aktivnosti i obiteljsku povijest prijeloma kukova.

Jedno ograničenje studije bilo je da naučnici nisu imali podatke o konzumaciji gaziranih pića u čitavom promatranom razdoblju, pa je moguće da je to moglo utjecati na rizik fraktura. Također nisu mogli proučiti postoje li razlike u riziku fraktura kod zaslađenih gaziranih pića u odnosu na ona s umjetnim sladilima.

Unatoč tim manjkavostima studije Kremer ističe da smanjivanje unosa gaziranih pića može koristiti zdravlju i može predstavljati način smanjivanja rizika od fraktura za žene.

“Važno je izbjegavati ponašanja koja povećavaju izglede za frakture poput sjedilačkog života, određenih lijekova, duhana i neuravnotežene prehrane”, kaže Kremer. “Unošenje velikih količina gaziranih pića vjerojatno treba dodati na taj popis kao dodatnu mjeru izbjegavanja povećanog rizika za prijelom kuka”.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO