20.05.15 u 14:18

NOVE STRUJE BH SPORTA

Razgovarali smo sa perspektivnim trenerom Danijelom Kraljevićem

Prošle sedmice Zagreb je bio domaćin prve konferencije za trenere golmana na ovim prostorima. Na kojoj su svoje učešće uzeli i treneri golmana iz BiH, jedan od njih je trener iz Fudbalske akademije Academica Sarajevo Danijel Kraljević.Da li ste zadovljni predstavljenim na konferenciji za trenere golmana?

Apsolutno. Nogometna akademija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i sam HNS su organizovali tri dana vrhunskih predavanja, kako teoretskih, u učionici, tako i praktičnih na samom terenu.

Ko su bili predavači?

Konferenciju je otvorio Michael Rechner, trener golmana njemačkog Hoffeinhem-a i koordinator za rad u školi golmana. Poslije njega na red je došao trener španskog Real Sociedad-a, Roberto Navajas, koji je ujedno i predavač u Nogometnom savezu Španije. Početak drugog dana počeo je sa predstavljanjem načina rada u Italiji i njihove škole golmana. Italijansku školu golmana prestavili su Luca Squinzani (Juventus) i Paolo Orlandoni (Inter Milan). Nakon dvojca iz Italije na red je došao Ricardo Pereira koji je predstavio sistem rada u SL Benfica. Treći dan smo imali čast slušati predavanja i vidjeti njihov rad na terenu od trenera golmana reprezetacija Hrvatske i Švicarske, Mr. Prof. Vatroslava Mihačića i Patricka Folettia.


Na osnovu novih saznanja da li se način rada sa golmanima u BiH razlikuje u odnosu na rad u ligama petice?

Razlika je evidentna. Kod nas uloga golmana još uvijek nije dovoljno naglašena, a često ih se doživljava kao da su tu samo da raznim akrobacijama spriječe postizanje gola. Potenciraju se takozvani drill treninzi - kondicijska opterećenja i izoliranost od ekipe, dok se u ozbiljnim fudbalskim zemljama radu sa golmanima studiozno pristupa. Treneri golmana znaju šta su zahtjevi ekipe i na osnovu toga pripremaju golmane koji će moći u samoj utakmici te zahtjeve ispuniti.


Pošto ste trener golmana u mlađim kategorijama, da li je isti rad sa seniorima i mlađim kategorijama?

Pored toga što sam trener golmana radim i sa igračima odnosno vodim U-11 B ekipu F.A. Academica Sarajevo, jer ne želim da moje viđenje fudbala ostane u golmanskom prostoru. Što se tiče rada sa golmanima u seniorskim i mlađim kategorijama, on, naravno, ne smije biti isti. Ponovo dolazimo do rada kod nas u BiH gdje se često prave greške kod kopiranja seniorskih programa u radu sa mlađim kategorijama, zatim nepoštivanja senzibilnih faza i isključivo individualnim radom bez upliva u rad grupe. Ipak, ima i pomaka i evidentno je da savremene metode rada sa golmanima polako dobivaju na značaju i kod nas. Treneri do neke 12. godine ne bi trebali birati striktno dječake koji će biti golmani i koji će braniti za ekipu, već bi sva djeca trebala "okusiti" sve pozicije na terenu. Znamo da su najbolji golmani današnjice krenuli kao igrači. Golmani jednako kao igrači moraju znati "igrati lopte" da bi se ispunili zahtjevi modernog fudbala.


Vaši dalji planovi?

Nastavak učenja. Prošle godine sam stekao  UEFA B trenersku licencu i namjeravam nastaviti edukaciju upisivanjem UEFA A programa krajem ove ili početkom naredne godine. Nadam se da će do mog završetka UEFA A programa biti osnovan dio u Edukacijskom centru N/FBiH za trenere golmana. Naravno, rad sa mlađim uzrasnim kategorijama u Fudbalskoj Akademiji ACADEMICA se nastavlja.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO

-->