13.08.18 u 13:36

„SVI SMO MI IZ ISTOG FILMA“

Publika iz cijele regije sudjelovala u snimanju jedinstvenog videa

Sarajevo Film Festival, po mnogočemu prvi u ovom dijelu Evrope, i ove godine pomiče granice filmske umjetnosti. Jedna sasvim drugačija projekcija održala se u nedjelju, 12. augusta u Sarajevu, gdje je premijerno prikazan prvi amaterski vertikalni film u čijem je stvaranju sudjelovala publika iz cijele regije. 

SVI SMO MI IZ ISTOG FILMA – ime je i poruka ovog kratkog filma, koji je zasad jedinstveno ostvarenje u svijetu kinematografije. Nastao je spajanjem kadrova koje su vlastitim mobitelima snimali svi koji su poželjeli biti dijelom ove posebne umjetničke priče iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. 


Dugogodišnji sponzor festivala Atlantic Grupa svake godine publiku odluči iznenaditi i uključiti u Sarajevo Film Festival kako bi ideja kulture, umjetnosti i otvorenosti živjela i izvan granica grada, koji u punom smislu riječi živi film svake godine sredinom augusta. Ove je godine projekat još posebniji jer je oko stotinu kreativaca u samo jednoj sedmici, koliko je  kampanja trajala, poslalo svoje video uratke sa željom da svoje običaje, kulturu, male dnevne rituale i emocije spoje u jedan film, jer SVI SMO MI IZ ISTOG FILMA. Ostvarenja najkreativnijih našla su se u filmu koji je prikazan u sklopu Sarajevo Film Festivala u potpuno drugačijem, vertikalnom formatu. Otvorenost prema drugima i prema novom, univerzalna je poruka umjetnosti, a otvaranje svijeta filma prema amaterskom filmu, koji danas može nastati jednostavno zahvaljujući mobilnoj tehnologiji uz samo malo mašte i kreativnosti, najbolje se može vidjeti u kadrovima i pričama koje su zaživjele kao jedinstvena cjelina i koje odišu duhom i emocijama karakterističnim za cijelu regiju. 


Umjetnost povezuje i spaja, a upravo je to bila želja Atlantic Grupe i Sarajevo Film Festivala koji su udružili snage kako bi što više ljudi motivisali za sudjelovanje u ovom nesvakidašnjem poduhvatu. Među stotinu prijavljenih, izabrani su kadrovi 27 najkreativnijih iz cijele regije čije se ime može pronaći na odjavnoj špici filma, a na ovaj su način zauvijek upisani u historiju Sarajevo Film Festivala. Projekat su podržali i poznati glumci Enis Bešlagić, Bojana Gegorić, Katarina Čas i Aleksandar Radojičić, a nakon službene premijere u Sarajevu, prvi vertikalni amaterski film može se pogledati OVDJE.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO