13.08.17 u 13:11

NOVI ALBUM 2CELLOS

Približavanje svom terenu

Ono što je Rolling Stonesima blues, to je 2Cellosima klasična muzika – domaći teren, mjesto gdje se te osjećaju kao riba u vodi, prva ljubav, miris omiljenih kolača… u redu, za ovo zadnje sam malo pretjerao. Nakon manje ili više uspješnih albuma kojima su se probali približiti pop muziku i klasiku, ovo je njihova prva kolekcija na kojoj se više drže uvjetno rečeno klasičnoglazbenog rafinmana. Istini za volju, trpati teme iz filmova pod klasičnu muziku je određeno nasilje među stavljanjima u žanrovske ladice, no većinu ovih djela koje su Cellosi obradili jesu komponirali klasično obrazovani umjetnici držeći se većine postulata klasične muzike.

I to je nešto što Cellosi razumiju – klasika razumije klasiku. Uz dodatak London Symphony Orchestra i dirigiranje Robina Smitha, momci su snimili pitak album u kojem je klasična muzika pristupačna širem slušateljstvu. A zašto i ne bi, jer su to kompozicije koje su ili izdržale teret vremena ili su na najboljem putu da izdrže teret vremena. U redu, osobni ukus je osobni ukus, nikad nisam bio na popisu fanova “My Heart Will Go On”, no, u ovom kontekstu, riječ je o decentnoj obradi.

S takvim predlošcima je teško promašiti i dobivamo još jednu standardnu kolekciju Luke Šulića i Stjepana Hausera. Iako s njime ne doznajemo mnogo tog novog, ovo je možda i njihov najcjelovitiji album u smislu cjelokupne atmosfere i aranžmana. Cellosi su klasičari i kao što Stonesi ne mogu zvučati loše kad sviraju blues, tako ni Cellosi ne mogu zvučati loše kad izvode orkestrirana muzička djela. Teško je izdvajati bilo što iz ovog kolopleta djela, ni Cellosi ni simfoničari nisu ni u jednom momentu omanuli i ‘promašili ceo fudbal’, kao što se znalo događati s prijašnjim albumima.Ovo je album pomoću kojeg će ambiciozniji roditelji probati svoju djecu navabiti da više slušaju klasiku. I moglo bi im poći za rukom.

Popis pjesama:
1. Medley – Game of Thrones
2. May It Be
3. For the Love of a Princess
4. Love Story
5. Cinema Paradiso
6. Moon River
7. Love Theme – The Godfather
8. My Heart Will Go On
9. Theme – Rain Man
10. Cavatina
11. Malena
12. Main Theme – Schindler’s List
13. Titles – Chariots of Fire
14. Now We Are Free


Tagovi: 2Cellos

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO