15.10.16 u 09:56

VLADA FEDERACIJE BIH

Premijer Novalić s vojnim penzionerima želi naći rješenje za isplatni koeficijent

Federalni premijer Fadil Novalić uključio se u djelovanje Radne grupe, sastavljene od predstavnika više ministarstava i vojnih penzionera, da bi se ubrzalo donošenje zakona iz oblasti boračke populacije.

Potvrdio je to Feni premijer Novalić nakon učešća u radno-konsultativnom sastanku u Federalnom parlamentu, na kojem su čelnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH sa članovima Koordinacije boračkih udruženja i saveza u Federaciji BiH razmatrali probleme boraca u FBiH.


Za  pripadnike boračke populacije, kako su istaknuli članovi Koordinacije braniteljskih udruga i saveza, nepovoljne su izmjene Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzioniranju pripadnika odbrambenooslobodilačkog rata, koje je donijela Vlada FBiH u mandatu 2010.-2014. godina, jer im "u značajnoj mjeri smanjuju ranije stečena prava".


Iz tog razloga, koordinacije zahtijevaju da se onima koji su otišli u prijevremenu povoljniju penziju vrati koeficijent za isplatu penzija koji su imali pri odlasku u penziju. U međuvremenu, taj koeficijent je smanjen i sada je 1.0. Ostali penzioneri imaju isplatni koeficijent 1.4 ili 1.8.


- Taj problem postoji, te ćemo vidjeti da li ćemo ići u preračunavanje koeficijenata ili nekim drugim načinom rješavati to pitanje. Sve to moramo s MMF-om i Svjetskom bankom dogovoriti da ne bismo poremetili aranžman s MMF-om – rekao je Novalić.


Rješenje koje se uspostavi, dodao je, neće se moći primijeniti prije 1. januara jer se „radi o bužetskim promjenama“ zbog kojih će biti potrebno uraditi rebalans budžeta.  


Radna grupa ranije je predložila da svi penzioneri, osim onih koji primaju zagarantirane i minimalne penzije, imaju isti isplatni koeficijent.


- Oni traže da se izjednače na 1.8 ili da se oni gore spuste na aproksimativni 1.7 ili da se nađu nova sredstva. Unutar ta tri kanala treba naći rješenje. U ovom momentu ne znam koje je to, te sam pristao da učestvujem u radu grupe i zajedno s vojnim penzionerima tražim rješenje - poručio je Novalić u izjavi za Fenu.


Ovo pitanje, kako je rekao, bit će "otvoreno" naredne sedmice u Vladi FBiH.


- Veoma brzo ćemo odlučiti na koji način trebamo ići ka rješenju – dodao je Novalić.  

Penzije u FBiH se obračunavaju i isplaćuju na osnovu tri isplatna koeficijenta: 1,8 (Zakon o PIO), 1,4 (Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, o pravima boraca i članova njihovih porodica, te Zakon o službi u vojsci FBiH), te 1.0 (Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju).

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO