10.09.20 u 11:00

OPTIMIZAM

Postanite optimist, nije tako teško...

S evolucijske točke gledišta programirani smo da tražimo negativnosti kako bismo se zaštitili, no taj obrazac nam više ne treba. Evo kako postati optimist.

Mogu li vas sitnice izbaciti iz takta i upropastiti vam dan? Primjerice kazna za parking, svađa sa šefom, umrljana majica - dovoljni su da vas toliko izbace iz ravnoteže da ništa što se dobro dogodi tijekom dana, ne može popraviti stanje?

Štoviše, dobre stvari ni ne percipirate. Niste jedini. Niste ni u manjini, tvrdi američki klinički psiholog Lynn R. Zakeri te nudi izlaz iz ove zamke i uči nas kako postati optimist.

"Opterećujemo se stvarima nad kojima nemamo kontrolu, stvarima zbog kojih nam je neugodno, koje nas pogađaju i rastužuju.

Čak i nešto beznačajno poput toga da od prijatelja na poruku dobijemo samo 'OK'?, može nam uništiti dan. Male stvari zauzimaju previše mjesta u našem mozgu", objašnjava Zakeri.

Zbog čega se to događa?

Klinički psiholog Josh Klapow kaže da nas situacije u kojima izgubimo nešto ili bivamo odbijeni od nekoga ili pak situacije u kojima smo ranjivi na neki drugi način opsjedaju u mislila.

No, što više vremena trošimo fokusirajući se na negativne događaje to više treniramo mozak da prednost daje negativnim stvarima i događajima, a ne pozitivnim, objašnjava psiholog.

Većina njegovih kolega slaže se stim te smatraju da negativni događaji imaju veći psihološki utjecaj na nas, nego pozitivni.

"Negativno razmišljanje ima domino efekt. Mogu dovesti do toga da svijet vidite u iskrivljenoj percepciji - obojen strahom, tugom, krivnjom i bijesom", objašnjava Klapow te dodaje: "Ne možemo uvijek kontrolirati negativne emocije, ali možemo utjecati na njihovo trajanje".

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO