13.02.15 u 12:01

SADŽIDA DUČIĆ

Poleti sjedi, poleti lezi

Kako izgleda jedan tipičan studentski dan i kako to studenti razmišljaju u BiH? Da li životne želje ostaju samo želje... Balkanski realizam i sarkazam, pročitajte šta na temu kaže Sadžida Dučić.

Trznuh se na zvuk poruke na Viberu i još uvijek u polu snu rukom pokušah doći do mobitela da vidim ko piše. Grupni chat s faxa - i ne otvorih je znajući da je nešto vezano za teme seminarskih radova za koje se još nisam odlučila. 


Nastavih ležati još pola sata i napokon se nakanih ustati. -„Mamaaa!- proderah se iz sobe. -„Šta se ima jesti?“ -„Ja kupus pristavila.“- začuh. Istog momenta mi se lice promijeni u grimasu gađenja. -„Danas sam znači u kantini na ručku.“- rekoh sebi i po glavi počeh prebirati koliko još para imam u novčaniku. Sinu mi da je tek polovina mjeseca i da ono malo crkavice moram razvući do prvog. -„Da mi je kakvog posla, više sam sita džeparca i raspoređivanja para!“- mrmljah sebi u njedra dok sam se spremala i po sobi tražila dezedorans koji bi mi čas bio na polici, čas u torbi, čas u sestrinoj sobi. 


Napolju nevrijeme, vjetar nosi kapljice kiše na sve strane, pa tako i moj kišobran od kineza koji se savijao na svaki jači nalet. Sreća tramvaj dođe u isto vrijeme na stanicu kao i ja, pa se zajedno sa gomilom naroda ugurah ne pokazujući iskaznicu sa prošlogodišnjim kuponom revizorima koji su stajali na ulazu. -„Gdje si rode? Jel' bio regres?“-„Nije, rekli uplatiti pa slagaše. -“Eh braćo mila lopova, jesi ti vidio! Uzeše crno ispod nokta.“- svi smo šutjeli i slušali razgovor između brkatog revizora i vozača, a ja ugledah slobodno mjesto i iskoristih priliku dok su prisutni penzioneri  izdizali glave ne bi li šta novo čuli iz ovog jako konstruktivnog razgovora. 


-„Gdje si ti do sad? Potpisala sam te na Regionalnoj, nije prozivao.“ -„Jedva sam ustala, do tri sam sinoć na Fejsbuku gledala slike o uređenju interijera. “- rekoh odmahujući rukom. Koja sam ja budala, pomislih. Kupovina i uređenje stana su bili moja daleka budućnost, ali bar jednom sedmično utonem u taj svijet zamišljajući kakav će moj život izgledati poslije fakulteta i hoću li biti u stanju priuštiti sebi dekorativne lapme, sto za šminkanje i ostale „must have“ stvari sa slika. Svaku noć kažem sebi da ću ranije leći i naspavati se ali uvijek nešto čarkam i gledam na onom prokletom internetu. Hvala onome ko je izmislio puder, da ne prepadam okolo ljude sa svojim tamnim podočnjacima kojima nije bilo pomoći ni od kolutića krastavice, ni od kesica čaja od kamilice. -„Je li pauza? Hoćemo li na kafu?“- upitah je gledajući na sat. Klimnula je glavom i obje se zaputismo prema stepenicama.


 -„Eno Minke!“- reče mi gurkajući me laktom. -„Joj samo da nas ne vidi.“- stavih ruku na čelo praveći se da se češem izbjegavajući kontakt očima. Prekasno, vidjela nas je.  Čičkava Minka je bila štreber prve klase, cura koja je sve obaveze izvršavala na vrijeme i koja je, iskrena da budem, vukla cijelu grupu. -„Onaj projekat za koji sam vam pričala neki dan počinje sljedeće sedmice. Hoću li vas staviti na spisak? Moram to ovih dana dostaviti na protokol u dekanat.“- upita nas gledajući me ravno u oči. Protokol? Dekanat? Ja tamo nikad nisam ni zakoračila. Ne znam ni gdje je. -„Plaća se. Nešto malo, ali uglavnom dobit ćemo naknadu.“- nadoda s obzirom da smo obje šutjele kao zalivene. -„Ma nemam vremena iskrena da ti budem. Obaveza je to, a uvijek imamo nešto učiti pa stvarno ne mogu stići. Sad sam i u potrazi za poslom kakvim pa bih se na to fokusirala.“- odgovorih izvlačeći se od dodatnih obaveza. -„Pa ja te mogu registrovati u studentsku agenciju za honorarne poslove!“- reče mi s osmijehom. -„Radimo ankete, promocije, dijelimo letke... Sve što spada u „studentske“ poslove.“ Da dijelim letke na ulici? Ne pada mi na pamet. -„Aha, pa super, javiću ti se ovih dana pa da se dogovorimo.“- slagah promijenivši boju glasa i nabacivši lažni osmijeh. Kako ta cura ima živaca za sve te stvari? Sjedosmo u lokalni kafić, poznat kao okupljalište raje s faxa. -„Produženu s mlijekom!“- rekoh vadeći Drinu Light iz torbe. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO