30.10.17 u 15:06

SANKCIJE ZA BIH

Ovo će zaboljeti entitete...

Prošlosedmična posjeta Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice nije donijela ništa novo.  BiH bi se na narednoj ministarskoj konferenciji trebala naći pred novim sankcijama a zbog nepoštovanja obaveza koje prizilaze iz Ugovora o energetskoj zajednici.

BiH je na posljednjem mjestu u nepoštovanju odredbi Ugovora, a bolji od njih su i Moldavija, Kosovo, Makedonija, Srbija i Ukrajina.


BiH bukvalno vegetira, utvrđeno je na sastanku Kopača sa bh parlamentarcima.


Kopač je podsjetio kako u Parlament BiH dolazi jednom godišnje da bi uradio izvještaj o implementaciji. 


"Već četiri godine pričam o istoj stvari, o nepoštivanju i neusvajanju zakona koji bi prenio tzv. treći energetski paket. Na području gasa nema ni prvog ni drugog, uopšte nema ni zakona. Svi znate da je BiH prva zemlja kojoj su uvedene sankcije. Još od novembra 2015, tokom cijele 2016. sastali smo se 11 puta i bio je usklađen svaki zarez u nacrtu zakona" kazao je on.


Kopač je podsjetio da je BiH prva zemlja članica Energetske zajednice kojoj su prije tri godine bile uvedene sankcije jer nema nikakve zakonske regulative o gasu.


Istakao je da je tokom 2015. i 2016. održao 11 sastanaka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i resornim entitetskim ministrima na kojim je detaljno usaglašen zakon o gasu, nakon čega je Federacija negirala sve što je dogovoreno.


On je kazao kako je Bosna i Hercegovina preuzela određene obaveze iz Energetske zajednice u kojoj je članica, i te se obaveze moraju poštovati.


"Ako BiH ne poštuje obaveze, niko je neće uzimati za ozbiljno za bilo šta drugo. I nema nikakve šanse da bilo kad uđe u EU.” kazao je on u bh Parlamentu, te je pjasnio o kakvim dodatnim sankcijama se radi


"Kakve će biti, za sada je to interna stvar, predložili smo nešto što će zaboljeti entitete, ne državu. Iako je tržište plina u BiH veoma malo, još postoji poslovni interes i svako ko ima monopol nije za to da dobije konkurenciju. Državni zakon o tržištu električne energije i uspostavljanju regulatora na području gasa uspostavio bi red i mogućnost konkurencije i zaštite potrošača na tržištu" rekao je Kopač.


On je kazao kako je sve urađeno s puno strpljenja, a kad je ministar Šarović slao nacrte u oba entiteta, došli su novi komentari - tehničke prirode iz RS, je potpuno usaglašeno, a iz FBiH došlo je do potpunog negiranja svega dogovorenog, ispričao je Kopač, istakavši kako “ovakvo stanje ne može trajati u državi te je zato pozvao ministra Šarovića da šalje nacrt zakona što prije u proceduru, pa neka se institucije, ako su već protiv, i izjasne.


"Blokada i sadašnja opstrukcija su neprihvatljive" poručio je jasno Kopač u Sarajevu.


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdio je kako je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač upozorio da Bosni i Hercegovini na ministarskoj konferenciji u decembru u Prištini prijeti uvođenje novih sankcija zbog neispunjavanja obveza iz Trećeg energetskog paketa. 


Ministar Šarović je napomenuo kako su on i predsjednici vlada Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Fadil Novalić prije nekoliko dana dobili pismo Kopača, u kojem on posebno upozorava vlade entiteta zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa i neusvajanja već dogovorenog zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije BiH. 


''Od mene se traži da uložim dodatne napore kako bih u dogovoru s entitetima ovo zakonsko rješenje uputio u proceduru, prvo u Vijeće ministara, a nakon toga u PSBiH'', naglasio je Šarović. 


Istaknuo je kako su nove sankcije već na dnevnom redu naredne konferencije Energetske zajednice i dodao da Kopač upozorava da je do te konferencije u Prištini ostalo malo vremena. ''


To je svojevrsno upozorenje ključnim akterima u BiH da se uozbilje i ispune preuzete međunarodne obveze, ali i da se ispune obveze koje su ministri zaduženi za energetski sektor u BiH potpisali u Sarajevu 2016. i kojim smo se obvezali za jednu vrstu mape puta za usvajanje ovog zakonodavstva'', pojasnio je ministar. Ocijenio je kako bi nove sankcije značile korak nazad i novo zaostajanje BiH u energetskom sektoru kada je riječ o električnoj energiji i plinu. 


''Mislim da je krajnje vrijeme da realizujemo one obaveze koje smo preuzeli, u suprotnom ovo je loša poruka za jedan od najboljih, najpotentnijih sektora u BiH'', zaključio je Šarović.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO