01.10.15 u 17:27

Osporavanje nalaza Mladićeve balističarke

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, haški tužioci osporavali su stručnost i vjerodostojnost vještakinje odbrane za balistiku Zorice Subotić.Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Adam Weber sugerisao je da Subotić nije dovoljno stručna da može osporavati navode optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) ispalila minobacačke granate koje su u nizu incidenata, uključujući i dva na pijaci Markale, ubile i ranile na desetine civila u Sarajevu.

Weber je rekao da Subotićka nije stručnjak za sudsku medicinu, ni vojni vještak, ni ekspert za eksplozive.

Potvrđujući da nije ništa od navedenog, Subotić je naznačila da je “o eksplozivima detaljno učila”.

Prihvatila je kao tačnu i sugestiju tužioca da nikada nije u okviru istrage na terenu analizirala krater od minobacačke granate.

Bivši komandant Glavnog štaba VRS-a Ratko Mladić optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Na teret mu je stavljen i genocid počinjen u Srebrenici i u još nekoliko opština, progon nesrpskog stanovništva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Osvrćući se na tvrdnju Subotić da na pijaci Markale u zimu 1994. nije eksplodirala minobacačka granata, već podmetnuta mina aktivirana daljinskim putem, tužilac Weber je pitao da li bi za detoniranje takve mine morala postojati dodatna eksplozivna naprava.

Balističarka odbrane odgovorila je potvrdno, prihvatajući i da bi, poslije eksplozije, morali biti nađeni ostaci dodatne eksplozivne naprave, uz napomenu da je “kod električnog aktiviranja to minimalno”.

- Ako ti ostaci nisu pronađeni, Vi ne možete tvrditi da su bili tamo - kazao je tužilac, na šta je Subotić odgovorila: “Naravno.”

Po optužnici, na Markalama je 5. februara 1994. godine, jedna minobacačka granata ispaljena sa položaja VRS-a ubila 66, a ranila više od 140 građana.

Tužilac je sugerirao i da je Subotić kompjuterski izmijenila fotografije kratera od eksplozije koja je, 27. maja 1992. godine, ubila 28 osoba u redu za hljeb u sarajevskoj Ulici Vase Miskina.

- To, naravno, nije tačno. Te fotografije postoje u dokumentaciji - odgovorila je Subotić.

Unakrsno ispitivanje Subotićke Haško tužilaštvo će nastaviti u ponedjeljak, 5. oktobra, prenosi BIRN - Justice Report.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO