15.01.20 u 13:40

ZA KAFOLJUPCE

Osnovne razlike između arabike i robuste

Nekoliko je bitnih razlika između arabike i robuste koje imaju značajan utjecaj na to kakav je biti okus, tijelo i aroma kafe u šoljici, a pravi znalci i ljubitelji kafe znat će ih prepoznati.

Iako na svijetu postoji više od sto vrsta kafe, ljudi uglavnom konzumiraju samo dvije. Arabica i robusta dvije su vrste biljke kavovca čija se zrna koriste za pripremu opojnog tamnog napitka. One se odlično poklapaju u okusu i aromi pa ih je moguće miješati.

Tako se na pakiranjima svježe mljevene kafe može naći natpis „mješavina mljevene kafe" ili pak „100% arabica" što znači da se u pakiranju nalazi samo kafa arabika.

Nekoliko je bitnih razlika između arabike i robuste koje imaju značajan utjecaj na to kakav je biti okus, tijelo i aroma kafe u šalici, a pravi znalci i ljubitelji kafe znat će ih prepoznati.

UZGOJ

Kafa se uzgaja samo u sedamdesetak zemalja svijeta smještenih u ekvatorijalnom području Južne Amerike, Afrike i Azije. Coffea arabica uspijeva samo na visokim predjelima između 900 i 1800 metara nadmorske visine i na optimalnoj temperaturi od 15° do 24° C. Plodovi u tim uvjetima dozrijevaju za sedam do devet mjeseci pri čemu se razvijaju specifični okusi i arome. Biljka kafe arabike je mnogo delikatnija, osjetljiva je na bolesti, nametnike i klimatske promjene pa je stoga zahtjevnija za proizvodnju. Na aribiku otpada više od 70% proizvodnje, a plantaže se nalaze u zemljama Afrike i Južne Amerike. Brazil je najveći svjetski proizvođač ove vrste kafe.

Coffea canephora ili robusta kako joj samo ime kaže robusnija je i izdržljivija nego arabika. Uspijeva na niskim nadmorskim visinama do 700 metara, može izdržati više sunca i veće temperature. S obzirom na njezinu otpornost i vrlo visoke prinose, robusta je u konačnici jeftinija za proizvodnju. Ovaj tip kafe uzgaja se u zemljama Azije i Afrike, a Vijetnam je proizvede najviše na svijetu.

ZRNO I SVOJSTVA


Zrno arabike je ovalnog oblika s karakterističnom blago zaobljenom linijom koja se proteže po sredini. Robustino zrno je manje i okruglog oblika, a crta na sredini je ravnija. Obje vrste kafe imaju blagodati za zdravlje, no koncentracija dobrih sastojaka ponešto se razlikuje. Tako robusta ima skoro dva puta više kofeina nego arabika, a također sadrži više razine klorogenične kiseline, antioksidansa koji utječe na reguliranje tjelesne težine i pomaže pri mršavljenju. Arabika sadrži dvostruko veću koncentraciju aromatičnih ulja i prirodnog šećera koji utječu na njezin okus.

OKUSI I AROME

Najveća razlika između ove dvije vrste kafe upravo je u okusu. Zbog visokog udjela kofeina, robusta je teška, gorka i ima zemljast okus. Okus arabike prirodno je slađi i lakši, a aromatična ulja daju cvjetne i voćne note koje kafu čine posebnom i ukusnijom za istančana nepca. Zaokružen i pun okus arabike te bogate arome razlog su zašto se arabika smatra cjenjenijom vrstom kafe.

Zbog navedenih činjenica, arabika se smatra najkvalitetnijom vrstom kafe i apsolutni je odabir većine kafopija. Međutim, posebni uvjeti uzgoja čine arabiku težom za proizvesti što se odražava na višu cijenu. Bilo da je u pitanju mješavina ili stopostotna arabika, kafa je zasigurno kraljica među toplim napitcima.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO