21.11.19 u 11:32

PRIRODNO

Omega-3 umjesto lijekova za ADHD?

Simptomi uključuju probleme s pažnjom i impulsivnošću koja stvara probleme u školovanju, radu i međuljudskim odnosima.

Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati koncentraciju kod djece s poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) kao i lijekovi, no samo kod one čije su razine omege-3 u krvi niske, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u srijedu.

Znanstvenici u Britaniji i na Tajvanu koji su proveli istraživanje na 92 djece uz kontrolnu skupinu koja je bila na placebu kažu da njihovi rezultati sugeriraju da je potrebno uvesti personalizirani pristup liječenju u tome i drugim psihijatrijskim poremećajima.

"Omega-3 nadomjesci djeluju jedino kod djece koja imaju niže razine EPA-e (eikosapentaenske kiseline) u krvi i čini se da nadomještaju pomanjkanje te važne tvari", kaže Carmine Pariante s instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanosti s King's College London koji je vodio istraživanje.

Znanstvenik kaže da taj rad stvara presedan za druge intervencije u prehrani i mogao bi predstavljati početak personalizirane psihijatrije za djecu s ADHD-om.

ADHD je česti poremećaj koji pogađa tri do sedam posto ljudi širom svijeta. Simptomi uključuju probleme s pažnjom i impulsivnošću koja stvara probleme u školovanju, radu i međuljudskim odnosima.

U okviru studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Translational Psychiatry znanstvenici su obuhvatili 92 djece s ADHD-om u dobi od 6 do 18 godina. Ispitanici su dobivali ili visoke doze omega-3 masne kiseline ili neaktivnu tvar (placebo) tijekom 12 mjeseci.

Standardno liječenje djece s ADHD-om uključuje stimulanse poput metilfenidata koji može poboljšati koncentraciju kod osoba koje pate od ADHD-a.

Znanstvenici su utvrdili da je prosječno poboljšanje pažnje kod djece na omega-3 nadomjestku bilo 0.22 do 0.42, dok je kod onih s nižom razinom EPA-e u krvi bilo veće - od 0.83 do 0.89.

Kod djece s normalnim razinama EPA-e omega-3 nadomjesci nisu rezultirali poboljšanjima a kod onih s višim razinama EPA-e u krvi pogoršala se impulzivnost ponašanja.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO