06.05.20 u 20:28

NOVA NADA?

Novootkrivena mutacija najavljuje slabljenje koronavirusa?

Naučnici sa Sveučilišta u Arizoni pretpostavljaju da bi koronavirus mogao početi slabjeti.

Naučnici su otkrili novu mutaciju koronavirusa koja sugerira da bi virus mogao oslabiti, što povezuju s promjenom koja je pronađena u virusu SARS 2003. godine.

Nova mutacija mogla bi pomoći imunološkom sistemu ljudi da se izbori s koronavirusom, saopćio je tim istraživača sa Sveučilišta u Arizoni. Slična mutacija obilježila je i ublažavanje epidemije SARS-a prije 17 godina.

Istraživači u Arizoni su testirali 382 uzorka pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus te su otkrili da u jednom uzorku nedostaje veliki dio genetskog materijala patogena. Naime, koronavirus se sastoji od 30.000 jedinica ribonukleinske kiseline (RNA), a u ovom uzorku utvrđeno je da nedostaje 81 jedinica.

"Ovi proteini nisu tu samo da bi se replicirali. Oni poboljšavaju virulenciju i suzbijaju imunološki sustav", kaže dr. Efrem Lim.

U usporedbi s onim što se dogodilo s virusom SARS, ovakvi pokazatelji slabljenja signaliziraju početak suzbijanja epidemije.

Iako je mutacija virusa za sada otkrivena samo kod jednog pacijenta u Arizoni, naučnici smatraju da postoji više ovakvih slučajeva. Više dokaza o mutacijama, kaže autor istraživanja, pomoglo bi pri razvoju cjepiva.

Istraživači su također usporedili koronavirus s HIV-om koji neprestano mutira. Ipak, istraživači sugeriraju da je Covid-19 "pouzdaniji" od HIV-a, što naućnicima također pruža veće šanse za razvoj vakcine.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO