18.08.19 u 14:53

ZNANJE

Njemačka sve omiljenija kao mjesto za studij

Njemačka je prestigla Francusku i postala najomiljenije odredište za studij među zemljama izvan engleskog govornog područja. Štoviše, više od polovini stranih studenata je Njemačka bila prvi izbor.

Prema najnovijim podacima Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) za zimski semestar 2017/18 je u ovoj zemlji bilo 375 hiljada studentica i studenata iz inostranstva. 83% upitanih je svoj izbor za Njemačku obrazložilo dobrom šansom sa njemačkom diplomom onda naći posao, 74% želi diplomu koja će biti priznata i u svijetu, a 71% njih je čulo za kvalitetu njemačkih sveučilišta i zato je željelo i doći ovdje na studij. 83% upitanih je reklo kako će svakako i drugima u svojoj zemlji preporučiti studiranje u Njemačkoj.

To naravno rado sluša njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek: „Naši fakulteti i Njemačka kao mjesto naučnog istraživanja je međunarodno sve atraktivnija." Uvjerena je kako već i te brojke, a pogotovo odgovori na upitnik pokazuju „visok kvalitet njemačke nauke i sistema visokog školstva."

Njemački fakulteti nisu samo put za karijeru, nego i put kojim su krenuli i mnogi mladi migranti koji su se zatekli u ovoj zemlji. Iako statistike ne govore o prvotnom razlogu dolaska u ovu zemlju, vidljivo je da je među stranim studentima čak 24 hiljade iz zemalja iz kojih dolazi najviše izbjeglica: Sirije, Afganistana, Iraka, Iraka, Nigerije, Eritreje, Irana, Pakistana i Somalije. Štoviše, Sirijci su se uspeli na šesto mjesto po brojnosti među studentima njemačkih sveučilišta.

Dvostruko više naučnika

Njemačka se može pohvaliti i da je 2017. tu bilo 108 hiljada naučnika iz drugih zemalja koji su tu došli nastaviti svoja istraživanja, oko njih 47.500 su djelatnici njemačkih fakulteta i visokih škola. Oko 12 hiljada naučnika iz inostranstva djeluje na četiri najveća naučna instituta koja nisu u sastavu sveučilišta.

„Broj stranih naučnika na njemačkim visokim školama se gotovo udvostručio u posljednjih deset godina", objašnjava Monika Jungbauer-Gans, naučna voditeljica Njemačkog centra za istraživanje visokih škola i nauke (DZHW). Ona je uvjerena kako je to jamstvo nastavak vrhunske nauke u ovoj zemlji i njene povezanosti sa saznanjima u čitavom svijetu.

Naravno da i Nijemci rado odlaze u inostranstvo na studij ili već kao naučnici, negdje na usavršavanje svog znanja. Gotovo trećina studenata koristi programe kao što je Erasmus i za vrijeme studija neko doba provedu u inostranstvu, a njih 145 hiljada je odlučilo i negdje drugdje steći diplomu.

Koliko je njemačkih naučnika u inostranstvu, to je teško reći jer nema podataka. Ipak, postoje podaci za države u koje tradicionalno rado odlaze njemački naučnici i među njima su Švicarska, SAD, Velika Britanija i Austrija: na tamošnjim sveučilišta je 2018. bilo oko 30 hiljada naučnika iz Njemačke.

Piše: DW/agencije

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO