23.01.20 u 11:06

BRAVO

Njemačka pripremila skoro 5 milijardi eura za kompenzacije zbog ukidanja uglja

Početkom januara njemačka je vlada odobrila sporazum vrijedan više milijardi eura kako bi kompenzirala troškove energetskim kompanijama i regijama koje će puno izgubiti u procesu ukidanja upotrebe uglja.

Njemačka vlada izdvojit će 4,81 milijardu eura kako bi podržala radnike koji se bliže penziji, a koji će izgubiti posao zbog plana da zemlja prekine koristiti smeđi ugalj do 2038. godine.

„Procjenjuje se da će trošak potpore biti najviše 4,81 milijardu eura u razdoblju od 2020. do 2043. godine", navodi se u nacrtu zakona njemačkog ministarstva privrede. U dokumentu se dodaje da će dvije trećine iznosa pokriti savezna vlada, dok će preostalu trećinu pokriti države pogođene postupnim ukidanjem lignita.

Rudari stari 58 godina i više, koji će izgubiti posao kao dio promjene politike, mogu dobiti pristup sredstvima kako bi premostili razdoblje do pet godina do penzionisanja. Također mogu imati subvencioniranu penziju ako njihov gubitak posla rezultira nižim isplatama.

Početkom januara njemačka je vlada odobrila sporazum vrijedan više milijardi eura kako bi kompenzirala troškove energetskim kompanijama i regijama koje će puno izgubiti u procesu ukidanja upotrebe uglja.

Ministar finansija Olaf Scholz rekao je da će operatorima termoelektrana na ugalj biti dodijeljeno ukupno 4,35 milijarde eura kompenzacija za postupno napuštanje uglja.

Uz naknadu za prerano zatvaranje tvornica energetskih kompanija, regije zahvaćene tim industrijskim promjenama trebaju dobiti 40 milijardi eura državnih sredstava za udaljavanje svojih lokalnih ekonomija od ovisnosti o uglju.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO