20.02.15 u 09:22

SADŽIDA DUČIĆ

Neda adžo nikome zlato svoje

Da li majke imaju kontrolu nad svojom djecom ili je to u jednom balkanskoj porodici ipak nemoguće? Balkanski realizam i sarkazam!

Dosadno studeno januarsko veče, ja u kući sa svojima, ne znam koliko sam puta u ruke uzela daljinski a koliko puta mobitel, ne znajući više od dosade šta bih. Napolju minus, kosti reže, nigdje mi se ne ide po ovoj hladnoći. „-Eto Minke i zeta s djecom!“- reče majka ulazeći u dnevni boravak sa usisivačem. -„De ovo malo usisaj na brzinu, samo što nisu izbili.“ Pogledah je kao da mi je šamar opalila, a ne nešto naredila. Digoh se jedva nekako i pomislih koja li sam ja prokletinja, pa ionako se samo po kauču valjam. Nadam se da će moje dijete biti obzirnije prema meni nego što sam ja prema svojima. 

Nije prošlo dugo, kad stvarno eto gostiju. S njima stigoše i zetov brat - direktor mesar i njegova gospođa- prva dama. -„Otkud vi? Hajte, hajte, bujrum.“- reče majka skidajući im jakne i stavljajući ih na moje ruke kao da sam vješalica . Iza njih ide Minka sa malom u naručju i sa podočnjacima do nosa. U pola minute je tri puta djetetu pokušala ugurati pipu u usta, a mala sve ručicama gura, odbija i plače. Požurih i uzeh je dok Minka nije eksplodirala i dobila slom živaca. -„Što si mamu sikirala, je li? Sad došla i tetku zafrkavati.“- rekoh  sklanjajući joj kosicu sa čela i ljubeći je u rumene obraščiće. 

Maksum ko maksum, zubi joj rastu, noćima se budi i plače, a po danu zanovijeta. Minka jejoš  u trudnoći s prvim djetetom čitala knjige o odgoju, ishrani, ponašanju roditelja prema djeci i obrnuto, i sigurno sam još nekoliko puta poslije porođaja vidjela naslagane različite knjige sličnih tema na stolu u njenoj spavaćoj. Znala je da u ovakvim situacijama nije preporučljivo derati se, ali neispavana i iscrpljena, bila je na izmaku snaga strpljivosti. 

-„Ne možete ni zamisliti izbor kolača u Turskoj u hotelu s pet zvjezdica!“- pričala nam je prva dama uzimajući tacnu sa tulumbama u ruke. -„Prosvijetli nas.“- izleti mi dok sam s djetetom u naramku hodala gore-dolje po dnevnom boravku. Brzo se nasmijah praveći se da je to bila šala. Dok nam je pričala o ljepotama nama daleke Turske i opisivala urnebersno smiješnu scenu koja joj se desila kod manikira, Una se izmigolji iz mog naramka, dodje do nje i objema rukama ščepa pola tulumbe iz njene tacne. 

Minka skoči iste sekunde i prodera se na nju dižući ruku da je udari. -„Neka bona, ne udaraj dijete.“- reče majka pokazujući Minki rukom da se smiri. -„Ma šta ne udaraj je? Bolje nije ni zaslužila. Kakvo je ovo ponašanje? Hoćeš da fasuješ je li? Sad ćeš ti meni u tajm aut.“- nagovori se Minka noseći je do ćoška sobe. To je bila jedna od metoda koju je praktikovala kada bi Una postala nemoguća. -„ Kakav tajm aut?“- prodera se direktor mesar. -„Hodi ti amidži, niko te ne smije dirati.“ Una mu pobježe u krilo i zavuče svoju glavicu u sigurnu zonu. 

-„Pa kako ću je tako naučiti šta valja, a šta ne valja?“- upita Minka. -„Hajde, šta si je spopala, pusti dijete. Naučit će. Neda adžo nikome zlato svoje.“- tepao joj je i gladio po kosi, a ona se sva ušećerila hinjski gledajući Minku. Prva dama ga je posmatrala sa zaprepaštenjem, sigurno očekujući da direktor stane na njenu stranu i natjera Unu da se izvini.  -„Dođi ti nani svojoj, evo ti jedno lizalo.“- reče majka vadeći iz džepa lizalo u obliku srca. -„Mama rekla sam ti da joj ne dajem slatko poslije osam, neće da mi zaspi onda zadugo.“ -„Neće joj ništa biti od jednog.“ Una uze lizalo i brzo se vrati u sigurnu zonu gdje je čak i žena koja ju je rodila bila bespomoćna. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO