01.08.19 u 16:12

ZAPAMTITE

Ne bježi se od sunca

Sunce je štetno onoliko koliko mu se izlažemo, pa se svako pretjerano i nekontrolirano izlaganje treba izbjegavati.

Od sunca ne valja bježati, jer je ono korisno za mnoge procese u tijelu, no treba biti umjeren kako bismo zadržali zdravlje kože.

Sunce nije štetno ako se pravilno, odgovorno i kontrolirano ponašamo. Ono je izvor života, sudjeluje u sintezi vitamina D, utječe na oslobađanje endorfina - tzv. hormona sreće, zbog čega se na suncu osjećamo dobro, raspoloženo, sretno, snažno.

No, kako je i inače u životu potrebna umjerenost u svemu što volimo, jer nam se u suprotnom lako može dogoditi da "izgorimo", ovdje se to može shvatiti doslovno.

Sunce je štetno onoliko koliko mu se izlažemo, pa se svako pretjerano i nekontrolirano izlaganje treba izbjegavati, jer će, u suprotnom, bez ikakve sumnje, doći do oštećenja kože.

Kad se pretjera sa sunčanjem

Oštećenja kože zbog pretjeranog izlaganja suncu mogu biti kratkotrajna, akutna, u smislu opeklina i alergijskih reakcija, ali i ozbiljnija, kronična oštećenja uzrokovana suncem.

Kronična oštećenja kože koja se javljaju zbog pretjeranog izlaganja suncu su prekanceroze, tzv. aktiničke keratoze, karcinomi kože (bazocelularni i spinocelularni karcinomi) te melanom, i one su najvažniji razlog zaštite od sunca.

Ne manje je važan, osobito u estetskom smislu, još jedan vid kroničnog oštećenja kože, tzv. fotostarenje kože. Uz kronološko starenje koje je genetski determinirano, postoji i ono drugo, daleko važnije (jer na njega možemo utjecati), uzrokovano vanjskim faktorima. Među njima je najznačajnije UV zračenje (sunce i solarij!).

Danas znamo da prvenstveno kontroliranim ponašanjem na suncu, uz korištenje određenih preparata- krema sa zaštitnim faktorom i kozmeceutika, ali i vrlo važno - pravilnom prehranom bogatom antioksidansima - možemo utjecati na proces starenja kože te uistinu prevenirati nastanak najupadnijih "staračkih" promjena na koži lica.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO