08.07.16 u 12:28

Nastavak suđenja Ratku Mladiću počinje 16. augusta

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću bit će nastavljeno 16. augusta, kada će svjedočenje nastaviti i okončati ruski oficir Andrej Demurenko, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Haškim sudom.

Demurenko je u korist Mladićeve odbrane svjedočio sredinom prošlog mjeseca, ali nije okončao davanje iskaza. Umjesto da se 16. juna pojavi u sudnici, Demurenko je, noć ranije napustio Haag i Holandiju i vratio se u Rusiju. 


Razlozi za to ostali su nepoznati javnosti, zato što su svi podnesci Odbrane, kao i Demurenkovo pismo o tome, odlukom sudija, ostali zapečaćeni.


Ruski pukovnik Demurenko posvjedočio je da VRS, kojom je optuženi Mladić komandovao, nije mogla ispaliti minobacačku granatu, koja je na pijaci Markale 28. augusta 1995. godine, ubila 43 osobe, a ranila 75 građana Sarajeva.


Demurenko je tada bio načelnik štaba UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo i proveo je svoju istragu o eksploziji.


Prema optužnici, koja Mladića tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem, minobacačku granatu na Markale ispalila je VRS. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.


U trenutku kada je napustio suđenje, Demurenka su unakrsno ispitivali tužioci. To unakrsno ispitivanje trebalo bi biti završeno 16. augusta. Demurenko je jedan od posljednjih svjedoka Mladićeve odbrane. Branilac Dragan Ivetić ostavio je otvorenom mogućnost da će odbrana pred sudije izvesti još dva svjedoka, ali, kako je rekao, to nije izvjesno.


Po riječima tužioca Alana Tiegera, Sudsko vijeće je stranama odredilo 3. oktobar kao okvirni rok za podnošenje završnih podnesaka. Datum kada će haški tužioci i odbrana izložiti završne riječi biće naknadno utvrđen, javlja BIRN- Justice Report.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO