17.11.19 u 19:42

AJOJ

Namirnice koje su opasne po život

Ukoliko namirnice pogrešno skladištimo, pripremamo, slabo termički obradimo, jedemo nedozrele ili pak pojedemo dio koji nije jestiv, možemo u životnu opasnost dovesti sebe i ukućane.

Hrana je vrlo zanimljiva, ukusna, grozna... ali i opasna - ukoliko namirnice pogrešno skladištimo, pripremamo, slabo termički obradimo, jedemo nedozrele (ako je riječ o biljkama, povrću ili voću) ili pak pojedemo dio koji nije jestiv, možemo u životnu opasnost dovesti sebe i ukućane.

Evo par zanimljivih primjera:

Gorki badem - postoje dvije vrste badema, slatki i gorki. Gorki badem, kada je u sirovom obliku, sadrži cijanid koji može biti fatalan te ga je stoga bitno termički obraditi prije konzumacije. Slatki badem je siguran za konzumaciju jer ne sadrži cijanid.

Koštice od voća -
trešnje, višnje, marelice - sve one sadrže koštice, a one pak cijanid u tragovima.   U malim dozama cijanid može izazvati glavobolju, anksioznost, vrtoglavicu i povraćanje, a u nešto većim može biti smrtonosan.

Perad - piletinu, puretinu i ostalu perad izuzetno je bitno dobro termički obraditi jer može sadržavati bakterije poput salmonele, stafilokoka i kampilobakterije. Ove bakterije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, a kod osoba slabijeg imuniteta čak i ugroziti život, upozorava Zavod za javno zdravstvo.

Suho i slabo pečeno meso - termički neobrađeno meso, osobito govedina, janjetina i svinjetina, može sadržavati toksoplazmu i trihinelu, parazite koji su opasni za zdravlje, a kod trudnica mogu izazvati pobačaj ili deformacije ploda. Trihinela napada mišiće, srce i mozak.

Školjke i plodovi mora -
morski plodovi sadrže alergene koji mogu biti opasni za alergičare. Alergijska reakcija uključuje želučane probleme, promjene na koži, probleme s disanjem, oticanje jezika i usana, zbunjenost i vrtoglavicu.

Stoga... pripazite malo...


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO