20.11.19 u 16:26

SAVJETI

Namirnice bogate proteinima koje trebamo jesti svakodnevno

Postoje i ostali izvori proteina koji bi se trebali naći redovito na tanjuru jer osim proteina sadrže i ostale nutrijente važne za naš organizam.

Proteini ili bjelančevine esencijalni su za organizam. Unosimo ih najviše kroz meso, osobito piletinu i govedinu, no postoje i ostali izvori koji bi se trebali naći redovito na tanjuru jer osim proteina sadrže i ostale nutrijente važne za naš organizam.

Grašak - bilo bi poželjno da se na tanjuru kao prilog češće nađe grašak. Ako ne možete bez krumpira ili riže, prepolovite porciju pa nadopunite graškom. Osim proteinima, grašak je bogat vitaminima i mineralima, osobito natrijem i kalijem.

Mozzarella - ovaj popularni talijanski sir ima manje kalorija od većine sireva. Obiluje kalcijem te je dobro dodati ga u salate, a neizostavan je sastojak kvalitetne pizze.

Pačja prsa -
pačetina ima više masti od piletine, no većinom je riječ o mononezasićenim masnim kiselinama koje su vrlo važne za dobro funkcioniranje organizma. Ovim zdravim masnoćama obiluje i maslinovo ulje.

Slanutak -
izvrstan izvor proteina i neizostavna namirnica u vegetarijanskoj prehrani. Niskokaloričan (u 100 grama ima 298 kalorija) te bogat vitaminima i mineralima. Zbog niskog glikemijskog indeksa idealan je za dijabetičare.

Školjke i mekušci - meso mekušaca bogatije je proteinima od pačetine, a pritom i izuzetno ukusno. Školjke, osim proteinima, obiluju i vitaminom B12 koji čuva živčani sustav te jakim antioksidansom selenom. Lako se pripremaju, no izuzetno je bitno da budu svježe.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO