26.06.20 u 09:57

KO I ZAŠTO VARA

Muškarci nakon četrdesete i oni koji su i prije varali

Stara poslovica 'jednom varalica, uvijek varalica' mogla bi biti istinita. Ljudi, koji su u prvoj vezi varali nastavit će varati, financijski ovisan partner više vara, a bitni su i geni...

Definirati nevjeru nije lako. Muškarci i žene u današnje vrijeme različite stvari karakteriziraju kao nevjeru. Je li i sama pomisao na nevjeru prevara ili tek kada se dogodi nešto više?

Psiholozi i stručnjaci za odnose godinama su proučavali nevjeru, otkrivajući iznenađujuće razloge zašto parovi varaju, što različiti parovi smatraju varanjem i kako reagiraju na varanje, piše Business Insider.

Ako ste ekonomski ovisni o supružniku, veća je vjerojatnost da ćete ga varati

Istraživanje iz 2015. koje je provedeno na 2800 ljudi u dobi od 18 do 32 godine, objašnjava kako za partnera koji je u potpunosti ekonomski ovisan o drugom, postoji veća vjerojatnost da će biti nevjeran. To posebno vrijedi za muškarca koji se financijski oslanja na ženu. Otprilike 15 posto muškaraca koji su u potpunosti financijski ovisni o svojim ženama varaju, u usporedbi s 5 posto ovisnih žena, pišu 24sata.

Manje je vjerojatnije da će muškarci koji zarađuju skoro isto koliko i partnerica, varati. No prema istraživanjima, veća je vjerojatnost da će varati oni muškarci koji doma donose više od 70 posto prihoda. S druge strane, žene koje zarađuju slično koliko i partner i one koje zarađuju više od njega, manje će varati.

Bitan je i spol osobe s kojom partner vara

Kod muškaraca postoji veća vjerojatnost da će biti ljuti i skloniji prekidu veze ako ih partnerica vara s drugim spolom. Međutim, ako ih vara sa istim spolom to će u njima probuditi uzbuđenost. Kod žena je malo drugačije. Žene će biti ljute i osjećati će se negativno ako saznaju da ih partner vara s drugim spolom. Ali ako ih vara s istim spolom one neće osjećati uzbuđenost već će zbunjeno prekinuti vezu.

Mislimo da svi varaju - osim našeg partnera

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, procijenilo je da kod prosječne osobe suprotnog spola postoji 42 posto šanse da vara svog partnera. Ali kada je riječ o njihovim vlastitim partnerima, sudionici su procijenili da postoji oko pet posto šanse da ih je partner već prevario i oko osam posto da će ih prevariti u budućnosti.

Zaključeno je kako ispitanici više misli kako svi oko njih varaju, no njihovi partneri ne.

Muškarce više brine seksualna nevjera, a žene emocionalna


Većinu heteroseksualnih muškaraca uznemiruje ako njihova partnerica ima seksualni odnos s nekim drugim, ali se nije zaljubila u tu osobu. S druge strane, žene uznemiruje kada se partner zaljubi u drugu osobu, a s tom osobom nije imao seksualni odnos.

Muškarci iznad 40 više varaju


Kada se muškarci približavaju 40-ima ili 50-ima veće su šanse da će tražiti romantičan odnos s nekim tko nije njihov partner. Prema Wall Street Journalu, kod žena te godine imaju manji učinak.

Vaši geni mogu utjecati

Sve veći broj istraživanja upućuje na to da će neke osobe, ovisno o njihovoj biologiji, biti nevjerne.

Primjerice, istraživanje jednog australskog sveučilišta je otkrilo da su nevjere češće među ljudima koji imaju određene vrste oksitocina i vazopresina u genima. Ovi hormoni ljubavi utječu na emotivne i tjelesne potrebe osoba, a povezani su i sa socijalnim ponašanjem, uključujući povjerenje, empatiju i seksualnu povezanost. Rezultati istraživanja pokazali su kako je u 40 posto slučajeva nevjere kod žena i 62 posto kod muškaraca kriva genetika.

Nakon prevare moguće je popraviti vezu

Ako ste varali svog partnera ili ste vi bili prevareni još uvijek postoje šanse da spasite vezu. Partner koji vara mora osjetiti kajanje i potrebu da promijeni svoj život. Osoba koja je prevarena mora biti sigurna da je partner koji je prevario u potpunosti prestao varati.

Ako oprostite prevaru i odlučite poboljšati odnos, prevaru biste trebali zaboraviti i ne postavljati osjetljiva pitanja o tome što se točno događalo između vašeg partnera i druge osobe. Oprostom ste dali do znanja partneru da to želite ostaviti u prošlosti, krenuti dalje i poraditi na vašem odnosu.

Emocionalne prevare postaju sve češće

Sve više muškaraca i žena priznaje kako češće imaju emocionalnu vezu s drugom osobom, nego fizičku. Teško je definirati emocionalnu vezu, bilo s prijateljem ili poznanikom. Uzbuđeni ste kada trebate vidjeti tu osobu, spremate se duže nego kad idete s partnerom, pokušavate se pokazati u najboljem svijetlu, provjeravate njegove društvene mreže i stalno se čujete, a svaki put kada vam partner spomene tu osobu vi pobjesnite. Sve to govori kako ste upali u emocionalnu aferu, a definicija emocionalne nevjere je afera bez seksa. Samo je pitanje vremena kada ćete prijeći granicu, pišu 24sata.

U današnje vrijeme žene varaju jednako kao i muškarci

Iako se nevjera nekada smatrala domenom muškaraca, sada skoro jednako varaju i žene i muškarci. Istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Sexual Behavior, otkrilo je da su oko 23 posto muškaraca i 19 posto žena u heteroseksualnim vezama varali svog partnera.

Moral je bitan faktor kod oženjenih parova


Partneri koji su u braku manje će varati zbog morala, učinka na djecu ako ih imaju i zbog straha od samoće nakon prevare.

Veća je vjerovatnost da ćete varati ako ste već prije varali


Stara poslovica 'jednom varalica, uvijek ostaje varalica' mogla bi biti istinita. Kod osoba koje su u prvoj vezi bile nevjerne postoji tri puta veća vjerovatnost da će i u drugoj vezi biti nevjerne, u odnosu na one osobe koje nikad nisu bile nevjerne. Osoba koja je jednom prevarila i nije se pokajala nastavit će varati. Takva osoba u većini slučajeva nije spremna za dublji romantični odnos, ali se svejedno u njega upušta.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO