19.09.19 u 11:49

SAVJETI

Muče vas migrene: Evo kako da ih ublažite i spriječite…

Najpoznatija i najjača glavobolja je migrena, a od nje pati između osam i 20 % ljudi. Svima su poznati neprijatni simptomi poput mučnine, vrtoglavice, povraćanja, preosjetljivosti na svjetlost i zvukove. Prepoznavanjem i izbjegavanjem situacija koje vam smetaju možemo smanjiti šanse od napada migrene. U nastavku pročitajte kako da zaustavite migrenu prije nego što počne.


#1 Izbjegavajte glasne zvukove i jaku svjetlost


Glasna muzika i jaka svjetlost poznati su uzročnici migrene. Pokušajte da izbjegnete noćnu vožnju, kino sale, klubove i direktnu sunčevu svjetlost. Odmarajte oči kad god možete. Izbjegavajte sve audio i vizualne smetnje kako bi sebi pomogli.


#2 Obratite pažnju na ishranu


Neki proizvodi poput čokolade, crvenog vina, šećera i sira mogu da podstaknu glavobolju. Izbjegavajte ove namirnice ako kod vas izazivaju migrenu. Smanjite dnevnu konzumaciju kafe i alkohola, najčešćeg okidača migrena.


#3 Vodite dnevnik glavobolja


Pišući dnevnik na jednostavan način pratite šta kod vas izaziva migrenu. Zapisujte sve što pojedete, popijete, vaš dnevni raspored, vremenske prilike, emotivno stanje i lijekove koje ste koristili tog dana. Upišite kada je počela i koliko je trajala migrena. Uz ovako jasan raspored bitće vam lakše da prepoznate i spriječiti uzroke.


#4 Hormomske promjene utiču na migrene


Velik broj žena za vrijeme menstrualnog ciklusa doživi napad migrene. Tokom ovog perioda žene bi trebalo da obrate više pažnje na režim ishrane i fizičku aktivnost i tako ublaže simptome prije nego što se pojave. Oralna kontracepcija povećava učestalost i jačinu migrene.


#5 Pratite vremensku prognozu


Promjene vremena utiču na glavobolju, a pogotovo vlaga i visoke temperature. Ako vam vremenski uslovii postanu nepodnošljivi, možda bi trebalo da boravite u zatvorenom prostoru. Naravno da ne možete uvijek da budete iza zatvorenih vrata, ali ponekad možete skratiti vrijeme provedeno napolju.


#6 Spavajte i jedite redovno


Preskakanje obroka, manjak sna i dehidratacija izazivaju migrenu. Obavezno jedite sat nakon buđenja, a nakon toga svaka tri sata. Svakog dana spavajte najmanje osam sati, nikada previše jer i to može da izazove migrenu.


#7 Izbjegavajte stres


Iako ne možemo uvijek da izbjegnemo stresne situacije, možemo da kontrolišemo svoje reakcije. Tehnike relaksacije, poput joge i meditacije, mogu da smanje nivo stresa i smire naše tijelo i misli.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO