07.07.20 u 11:21

PITANJE KOJE SVI POSTAVLJAJU

Može li se osoba dva puta zaraziti koronavirusom?

Da li se može dva puta zaraziti koronom? Ne samo regionalni, već i svjetski stručnjaci ističu da je mnogo nepoznanica vezano za koronavirus, a osim najvažnijeg pitanja – kada će proći epidemija, ono što takođe mnoge interesuje jeste dali osoba koja je preležala koronu može ponovo da se zarazi?

Širom svijeta bilo je nekoliko slučajeva ponovnog zaražavanja, a šta o tome kažu članovi srbijanskog medicinskog Kriznog štaba, epidemiolog dr. Predrag Kon i imunolog dr. Srđa Janković?

“Čuo sam za to ali u svojoj praksi sam imao samo jedan slučaj, jednu SMS poruku gdje me je pacijent obavijestio da je mjesec i po nakan što je izbacio korona virus, bio ponovo zaražen. Nisam to istražio do kraja, definitivno postoji kao mogućnost, ali ovo je jedini put da sam imao tu informaciju i nikad poslije”, kaže Kon.

Imunolog Srđan Janković dijeli mišljenje kolege.

“Znamo za to još iz prvog mjeseca epidemije u kini, bio je takav slučaj, Jeste moguće, ali pitanje je koko je učestalo. kod osobe koja preleži korona virus, to ostavlja određeni stepen zaštite, ali ne znamo u kojoj mjeri i koliko dugo će da traje. Teorijski postoji mogućnost, ali čini mi se da je prije riječ o izuzecima, nego o pravilu”, mišljenja je Janković.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO