05.11.19 u 15:05

AMBICIOZNO

Merkel želi milion stanica za napajanje električnih vozila

Njemačka vlada ranije je najavila da će se sadašnja državna subvencija kupcima električnih vozila proširiti i povećati.

Angela Merkel je, uoči sastanka u ponedjeljak s predstavnicima moćne automobilske industrije, kazala da do 2030. u zemlji želi milion stanica za napajanje električnih vozila.

Mobilnost bi u budućnosti trebala biti "udobna, povoljna za klimu i fleksibilna te bi trebala jamčiti vrijednost za novce", rekla je Merkel u svom sedmičnom video obraćanju.

Na sastanku s predstavnicima automobilske industrije u ponedjeljak navečer raspravljat će se o tomu na koji način promovirati modele transporta koji se baziraju na nefosilnim gorivima, rekla je Merkel.

Jedna od mogućih mjera su veće subvencije za kupnju električnih automobila, pri čemu bi troškove trebale podijeliti industrija i vlada.

Njemačka vlada ranije je najavila da će se sadašnja državna subvencija kupcima električnih vozila proširiti i povećati.

Širenje mreže stanica za napajanje potrošače bi potaknulo na kupnju električnog automobila, smatra Merkel.

Tema sastanka bit će i uticaj koji će na radnike imati prelazak na proizvodnju električnih automobila, kazala je njemačka kancelarka.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO