03.10.17 u 11:58

MASTERCARD

Mastercard predstavlja novi alat za banke za predviđanje prevara

Nova usluga pomaže da se smanje troškovi povezani sa prevarama, a istovremeno poboljšava potrošačko iskustvo

Kako je brzina ključni faktor u borbi protiv prevara, kompanija Mastercard je lansirala sistem za rano otkrivanje prevara (Early Detection System). Ova nova usluga izdavaocima kartica pruža jedinstveni i napredni alat za upozorenja po karticama i računima koji nose povećan rizik od prevara na osnovu njihove izloženosti u situacijama kada su podaci ili sigurnost bili kompromitovani.


Svakodnevno slušamo o krađi podataka i lopovima koji postaju sve brži. Samo prošlog mjeseca, prijavljeno je kompromitovanje oko 143 miliona identiteta  u samo jednom incidentu, a potrebno je svega 9 minuta da ukradeni podaci postanu dostupni na dark web stranama. Imajući u vidu činjenicu da neće svi ugroženi računi biti zloupotrebljeni, ali i da je svaka sekunda važna, kompanija Mastercard je razvila sistem za rano otkrivanje prevara kako bi se finansijskim institucijama omogućilo brže djelovanje i posljedično spriječili ozbiljniji napadi.


Koristeći uvide iz Mastercard mreže, mogućnosti te mreže za predviđanje aktivnosti i kombinaciju internih i eksternih podataka, sistem za rano otkrivanje prevara određuje da li su kartica ili račun ugroženi i šalje upozorenje izdavaocu kartice kojim se određuje nivo rizika. Na osnovu tog nivoa rizika, izdavalac kartice zatim preciznije određuje koje radnje treba preduzeti, bilo da je to detaljnije praćenje transakcija ili proaktivno izdavanje zamjenske kartice.


„Znanje je moć, a ova usluga pomaže izdavaocima da reaguju znatno brže i da sa većom preciznošću zaustave potencijalnu prevaru prije nego što se ona i desi“, rekao je Adžej Bala, predsjednik Sektora za sigurnost i upravljanje rizicima u kompaniji Mastercard. „Banke izdavaoci Mastercard kartica sada mogu proaktivno da izdvoje  aktivnosti koje su posljedica zloupotrebe ili hakovanja podataka, što im pomaže da smanje troškove i očuvaju najbolje moguće iskustvo za korisnike kartica.” 


Sistem za rano otkrivanje prevara dostupan je izdavaocima kartica širom svijeta i obuhvata sve vrste prevara putem bilo kog kanala prodaje. Ovaj sistem identifikuje sve, od aktivne prodaje ukradenih podataka i testiranja kartica prije nego što se upotrebe za prevaru, do podataka o potencijalno rizičnim računima, a za koje nema dovoljno dokaza da su zaista kompromitovani. Ove mogućnosti će izdavaocima kartica omogućiti da dobijaju upozorenja o mnogo širem spektru ugroženih računa i to u periodu od 6 do 12 mjeseci prije nego što je to do sada bio slučaj. 


Kompanija Mastercard njeguje dugogodišnju tradiciju ulaganja i inoviranja u napredne tehnologije za zaštitu plaćanja, kao što su čipovi, tokenizacija, fizička i bihevioralna biometrija i vještačka inteligencija - kako bi svaka transakcija bila zaštićena.


###

O kompaniji Mastercard
Kompanija Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je tehnološka kompanija koja posluje u okviru svjetske platne industrije. Predstavljamo najbržu platnu mrežu na svijetu koja povezuje korisnike kartica, finansijske institucije, prodavce, javne uprave i poslovne subjekte u preko 210 zemalja i teritorija. Proizvodi i rješenja koja nudi kompanija Mastercard čine svakodnevne trgovačke aktivnosti - kao što su kupovina, putovanje, poslovanje i upravljanje finansijama - jednostavnijim, bezbjednijim i efikasnijim za sve. Pratite nas putem Twittera @MastercardNews, ili nam se priključite u razgovoru na našem blogu Beyond the Transaction Blog i prijavite se za najnovije vijesti na Engagement Bureau.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO