13.07.20 u 15:52

MLJAC

Maslinovo ulje je pravo čudo

Ranije se smatralo da crno vino ima veći učinak na dugovječnost, no nova otkrića o maslinovom ulju pokazuju drugačije.

Naučnici sa Univerziteta Minnesota došli su do otkrića koje možda znači da maslinovo ulje krije ključ dugovječnosti te lijek za bolesti koje su povezane sa starenjem. Rezultati istraživanja koje je trajalo osam godina objavljeno je u časopisu Molecular Cell.

Ranije se smatralo da crno vino ima vći učinak na dugovječnost i vitalnost od maslinovog ulja jer sadrži jaki antioksidans resveratrol koji u stanicama aktivira mehanizme zaslužne za usporavanje starosti i preveniranje bolesti.

Najnovije istraživanje pokazuje da masnoće u maslinovom ulju  također, čak i učinkovitije, aktiviraju ove mehanizme. No, nije dovoljno samo konzumirati ulje, već je bitno i vrijeme u kojem to činimo.

"Otkrili smo da se način na koji masnoće iz maslinovog ulja djeluju tako da se prvo moraju pohraniti u lipidne kapljice pa razgraditi tijekom vježbanja ili posta, pri čemu dolazi do pozitivnih učinaka na zdravlje i dugovječnost", objašnjava u studiji njezin voditelj dr. Doug Mashek.

"Želimo razumjeti biologiju, a zatim je primijeniti na ljude. Nadamo se da ćemo promijeniti pristup liječenju i umjesto tretiranja osam različitih poremećaja, liječiti jednu. Sve su to bolesti povezane sa starenjem pa hajde da liječimo starenje", zaključuje.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO