06.03.18 u 10:15

3. SARAJEVSKI IRSKI FESTIVAL

Magični broj tri! (Trí, an uimhir an draíochta!)

Kao što je slučaj kod mnogih drevnih kultura, broj tri ima poseban značaj u Irskoj, ni najmanje zbog toga što je ključan broj za veliku irsku opsesiju - sreću! 

Ove godine slavimo treći Sarajevski Irski festival - dižući festivalsku zastavu ukrašenu našim keltskim logom: trospiralnim triskelionom te noseći trolisni shamroc priboden na naše grudi - očekujići obilje irske sreće!


Sarajevski Irski festival, 2018. godine, prizvat će raznovrsnije goste nego do sada. Ove godine pripremili smo kompaktan festival na tri lokacije, na kojem će se upotpunjavati živa svirka, ples i film. Fokus će biti na vezi između domovine, Irske, i Sarajeva, putem umjetničke saradnje, zajedničke vizije i slavlja. 


Festival će početi u petak, 16. marta,  kada će biti priređena Gala večer u Domu oružanih snaga BiH, a kao domaćini pridružit će nam se i Ambasada Irske sa svojim ambasadorom u Bosni i Hercegovini i podrškom Slovenačke Ambasade u Sarajevu.  Kada se noć bude dobro zahuktala, očekuje vas iznenađenje. 


Te večeri nastupat će: Dónal Lunny - kum savremene irske muzike, kako ga naziva Bono, “the Quincy Jones of Ireland” u pratnji harmonikaša Pádraig Rynne-a i slovenačko-irske plesne grupe, “Šola irskega plesa”. Broken House Band, bosansko-irski tradicionalni bend, će biti pratnja također. Naravno tu će biti i ića, pića i dobre zabave (craic, caint, bia agus deoch) za koju su zaduženi Jameson, Guinness i Tikki’s Superfood.
U subotu, 17. marta, na Dan svetog Patrika, negdje u vrijeme ručka,  program počinje sa spontanim kolektivnim performans plesom (flash mob dance) ispred glavne prodavnice Merkatora, u Ložioničkoj ulici, koji će voditi “Šola irskega plesa”, u nastavku programa će se održati i čas plesa za djecu. 


Za to vrijeme, u Meeting Point-u, za ranoranioce bit će prikazan film iznenađenja, nakon čega će se upriličiti i diskusija, u kojoj će učestvovati  producent Jane Doolan i režiser  filma “Maze”, Stephen Burke. Maze je irski film koji se pojavio  2017. godine, a inspirisan je istinitim događajem –  ozloglašenom bjegstvu 38. IRA zatvorenika iz “Zatvora njenog Veličanstva” (“Her Majesty’s Prison”), što je još od Drugog svjetskog rata bilo najmasovnije bjegstvo u Evropi. Sarajevski Irski festival ne može biti potpun bez prijenosa ragbi meča između Engleske i Irske, koji rapidno postaje tradicija, gdje će biti upriličena zakuska s okusom Irske, te tradicionalna irska muzika sa savremenim zapletom, za koji će se pobrinuti Broken House Band.


Treći Sarajevo Irski festival su, svojim dobrovoljnim radom, omogućili: Garret Kelly, Nerma Sofić, Niamh Mercer, Liam Alford, Sean Tankosić-Kelly, Oggi Tomic, Ahmed Ananda i Lisa Stewart te glavni sponzori: Culture Ireland, Comtrade, Embassy of Ireland, Raiffeisen Bank, Courtyard by Marriott, Mercator, Jameson (Pernod Ricard), Guinness (Carlsberg), GGE, Porsche i mnogi drugi.


Neka vam se putevi otvore!

(Go n-éirí an bóthar libh!)

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO